Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоилко Апостолов: Фермерските пазари са бъдещето на бутиковите производства

В дните на епидемична обстановка пазарите у нас останаха отворени, при спазване на определени противоепидемични мерки. Това важи и за фермерските пазари, на които се предлага екологично произведена храна. Според част от анализаторите, заради коронавируса се появява нов клиент, който търси фермерски продукти – това е добра новина за българските малки производители. Дали е наистина така, попитахме д-р Стоилко Апостолов, председател на Фондация „Биоселена“, организатор на Фермерските пазари, които се провеждат всяка сряда пред Земеделското министерство в столицата, а от 22 януари и в петък.

„Знаете, че коронакризата се отрази на много бизнеси, за радост, храната не е в тази категория. Хранителните магазини продължиха да работят, но при Фермерските пазари ситуацията е малко по-различна, тъй като в София и в другите градове, нашите клиенти са най-вече хора, които живеят или работят в центъра на града. Не малка част от тях започнаха да работят от вкъщи и поради тази причина, потокът от клиенти намаля. Но, нямаме някакво основание да се оплакваме, напротив, смятам че това е бъдещето и всички, които залагат на по-малки, качествени, бутикови производства, трябва да си търсят мястото и клиентите през такива форми“ – коментира за Радио Благоевград д-р Апостолов.

Според него, две са негативните последствия от пандемията - забраната за дегустация на предлаганите хранителни продукти, както и отмяната на кулинарни събития в рамките на Фермерския пазар.

Най-търсени през този сезон са чайовете, меда, млечните продукти, виното, както и специфичните за даден регион месни продукти. Добрата новина е, че се появяват все нови и нови производители, както и нови продукти.

„Опитваме се да гарантираме и мисля, че се справяме успешно, че когато се каже, че доматите са от Петрич, ние сме отишли и сме проверили, че доматите са наистина от Петрич. Една трета от стоките са биопродукти, за които изискваме биосертификат. Освен това, правим вътрешен мониторинг, изследваме състава и качеството на предлаганите продукти, за да бъдем сигурни, какво се предлага на пазара. Така, увеличаваме доверието на потребителя, което е най-важното“ – допълни още д-р Апостолов.

Той смята, че все още не се е появил клиентът, който иска само и единствено фермерски продукти. В Европа има данни за увеличено търсене на биопродуктите в дните на пандемия. В България, все по-често се наблюдава „патриотичното пазаруване“, тоест, търсене на продукти родно производство.

„Бъдещето е на Фермерските пазари, защото това е някакъв шанс за българските производители, които произвеждат качествена и екологична храна, от която и много български семейства могат да живеят и да останат в тези български селски райони“ – категоричен е д-р Апостолов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стоилко Апостолов:Галерия

Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45