Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Туризмът по време на пандемия – опита за спасяване на бранша

   Пандемията посече туризма както в Европа, така и в България. Туристическата екосистема бе сериозно засегната от строгите ограничения върху движението и пътуванията, наложени след избухването на пандемията от коронавирус.  В опит да бъде спасен бранша държавата приложи редица мерки. По думите на Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в курорта „Боровец“,  с най-добър ефект за сектора е мярката 80/20.

  „Хубавото е, че получихме подкрепа и мога да кажа, че беше абсолютно своевременна от страна на правителството. Мярката, която достигна най-бързо до нас и  имаше най-добър ефект, това е мярката подкрепяща заетостта на работещите в туризма. В началото беше 60/40, а след това беше мултиплицирана на 80/20. Това е мярката, която помогна на нас, по-големите обекти в туризма, да запазим нашите работни места. Хубаво е, че ще функционира до края на март и с една перспектива, че ще бъде удължена до края на септември, като условието са съгласувателните процедури с Европейската комисия. Убедена съм, че ще получим такава подкрепа. Това ни дава възможност да се съсредоточим и в другата част на нашата дейност –  да бъдем иновативни, спокойни и да предлагаме различни пакети на нашите гости, за да продължават да предпочитат „Боровец “ за почивка не само през зимата, а и през лятото“ , споделя Томова. 

 В Самоков, който е сред предпочитаните туристически дестинации,  спадът на туристи за цялата изминала година е сериозен, коментира заместник-кметът на общината Люба Кленова.

„За общината бележим един спад от 47.5 процента при броя туристи, които са посетили общината и при нощувките намалението е към 39 процента, което е изключително лош резултат“ . При първия локдаун общината е освободила наемателите на общински терени от такса наем, но сега бизнесът сам търси вариантите, каза още Кленова.

„Бизнесът използва възможностите на програмите за подпомагане на  дейността  и задържането на персонала. Това са национална програми и оперативни програми „Конкурентоспособност и иновации“. Бизнесът там където може да се възползва го прави. Това, което в случая помага общината е да опосредства информацията за националните и оперативни програми, за да стигне по-бързо до бизнеса“, обясни зам.-кметът Кленова. 

 Мерките, които към момента действат,  са насочени основно към средни и малки предприятия, но не и към големите, които също търпят загуби,  посочи Благовестка Томова.

„От 10 юли е отворена програмата „Иновации и конкурентоспособност“ за подкрепа на средните и малки предприятия, с която се дава възможност да кандидатстват, като отпуснатите средства по програмата ще могат да използват за разходи за закупуване на суровини и материали, а също и за заплащане на външни услуги и разходи за персонал. Може би трябва да отбележим, че в момента големите предприятия имаме малко ограничен достъп до тези програми. Но аз се надявам, че от тази година правителството ще предприеме мерки заедно с Министерството на туризма, за да може и ние да кандидатстваме по тези програми. Важна е тази подкрепа. Отчитаме всичко това, което се прави както от Министерството на туризма, така и от Министерството на труда и социалната политика, така и цялото правителство. Туроператорите също бяха подпомогнати, а към това в помощ е и програмата 35 евро на седалка за чартърите. За съжаление, ние като зимна дестинация за момента не можем да се възползваме от тази програма директно, тъй като има ограничения на голяма част от пазарите, които предпочитат „Боровец“, да напускат държавите си. Но се надявам, че тази форма ще подпомогне летния туризъм. Важно е средствата да бъдат разпределени така, че да се подпомогне и зимния и летния туризъм“, каза  председателя  на Съюза на хотелиерите и собствениците в курорта „Боровец“ Благовестка Томова.

  През миналата година Европа реагира с фондове за финансиране. България очаква  подкрепа в сектор туризъм и по инструмента „Реакции“.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30