Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Музеите в условия на пандемия

Пандемията от коронавирус нанесе сериозни щети не само на икономическия и социалния живот на милиони граждани на Европейския съюз, но и в различни сфери на културата – театри, библиотеки, филмопроизводство, музикална, танцова и концертна дейност, музеи.

  Загубите за трите месеца в началото на миналата година, в които музеите не работеха, възлизат на около два милиона и половина лева, като това е само от входните такси, които не бяха реализирани. Това показват данните на Сдружение „Български музеи“.

  Намаление в приходите и в дейността като цяло отчита и Историческият музей в Петрич. Но все пак намалението на приходите не е толкова драстично, споделя директорът на културната институция Методи Бисерков.

  „Имаме намаление – една трета посетители и една четвърт в приходите. При нас външните обекти – „Хераклея Синтика“ и „Самуилова крепост“ - няма фрапантни разминавания с предходната година. Централната експозиция, тя беше закрита, нямаше как да пускаме хора. По празниците беше малко по-различно, сравнително добре успяхме да влезем в ритъм – Коледно-новогодишните празници, но двата обекта „Хераклея Синтика“ и „Самуилова крепост“ успяха да неутрализират спада, който се получи. И при къщата „Ванга“ имаме лек спад, но и там хората не бяха ограничени в придвижването.“

  Пандемията се отрази и на популяризирането на музейните фондове. За съжаление към момента нямаме стандарти за формирано управление на музейните фондове, по отношение на дигитализацията на културното наследство, на единна платформа на музеите у нас. Съществуват такива европейски платформи, но достъпът до тях е ограничен, споделя Бисерков:

  „Лично аз мисля, че Министерството на културата би могло много да ни помогне, създавайки тези стандарти и осигурявайки възможност за една такава платформа обща, в която музеите да представят своите артефакти, своето културно наследство, което съхраняват и това, което можем ние сами да правим по отношение на популяризирането с най-разнообразните форми, които предоставят възможностите на интернет пространството, да осъществяваме това популяризиране. Но като цяло това, което мен ме притеснява е че нямаме стандарти, които наистина да отговарят на съвременните, модерните изисквания.

  Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на по-малките музеи – на регионално и общинско ниво, какъвто е и музеят в Петрич, за тяхното присъствие в интернет пространството, категоричен е Методи Бисерков:

  „Мисля че е редно Министерството на културата да се възползва от възможностите, които новите програми предоставят. Това с което съм запознат – програма „Хоризонт“, която попада в ресора на нашия еврокомисар Мария Габриел. Той е свързан с дигитализацията. Надявам се в тази посока да бъде работено и да успеем поуките от миналата година и от пандемията. Д анаправим така, че нашето културно.-историческо наследство да бъде достъпно и в онлайнсреда“.

  За музея в Петрич предстои една сериозна година. В изпълнение на  проект „Културния двуполюс Серес-Петрич“, по програма за сътрудничество  „Интеррег Гърция-България 2014-2020 г., беше построена нова музейна сграда. Предстои тематичните експозиционни пространства да бъдат изпълнени с ново съдържание. Основните цели са да разширим и обогатим фондовете. Музеят е с общ исторически тематичен обхват. Имаме експозиции свързанис археологията, етнографията, общата история, продължава една практика в Петрич, която е и създала историческия музей – дарителството:

  „Да дадем модерната визия на музея като едно пространство, гражданско пространство, където не само да се запознава с културно-историческото наследство, но и да дискутираме доколко то може да спомогне при запазването, опазването и формирането на нашата национална идентичност“.

  През 2021 година Историческият музей в Петрич ще отбележи 55 години от създаването си и от началото на музейното дело в града, както и 110 години от рождението на Ванга. Благодарение на съвместна кампания бяха събрани средства за закупуване на ново атрактивно оборудване за Национален парк-музей „Самуилова крепост“, което чрез създаване на виртуални реалности представя по атрактивен начин историческите събития и артефакти. През тази година сепредвижда да бъде реализиран проект по Оперативна програма “Региони в растеж“, с който да бъдат продължени археологическите разкопки на „Хераклея Синтика“, както и процесите по реставрация и консервация, по обезопасяване на откритите структури в античния град от епохата на елинизма.


Вижте още

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33

Триото ПТП и „Един щастлив празен ден“

Един щастлив празен ден“ е първият сингъл на триото ПТП. Това всъщност е нова версия на песен на група Атлас, ремиксирана в стил „sint pop“ (New Order – True Faith). Видеоклипът е заснет на различни места. Пепи Писарски и Тишо снимат в София, а Петър Маринов в Каварна. Файловете са обменени по интернет и клипът е монтиран в сегашния си вид...

публикувано на 11.04.21 в 15:14
Яна Василева - Цури

Яна Василева – Цури и романът „Животът е жена”

„Животът е жена” – това е заглавието на втория на младата самоковска авторка Яна Василева - Цури. „Има хора, които започват да означават нещо за теб след като ги срещнеш. Няма значение какъв е полът им. Нито годините… Необяснимо как тяхното присъствие ти става приятно. Радко се случва и може би затова го намираме странно. Опитваме се да го..

публикувано на 11.04.21 в 14:58