Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Музеите в условия на пандемия

Пандемията от коронавирус нанесе сериозни щети не само на икономическия и социалния живот на милиони граждани на Европейския съюз, но и в различни сфери на културата – театри, библиотеки, филмопроизводство, музикална, танцова и концертна дейност, музеи.

  Загубите за трите месеца в началото на миналата година, в които музеите не работеха, възлизат на около два милиона и половина лева, като това е само от входните такси, които не бяха реализирани. Това показват данните на Сдружение „Български музеи“.

  Намаление в приходите и в дейността като цяло отчита и Историческият музей в Петрич. Но все пак намалението на приходите не е толкова драстично, споделя директорът на културната институция Методи Бисерков.

  „Имаме намаление – една трета посетители и една четвърт в приходите. При нас външните обекти – „Хераклея Синтика“ и „Самуилова крепост“ - няма фрапантни разминавания с предходната година. Централната експозиция, тя беше закрита, нямаше как да пускаме хора. По празниците беше малко по-различно, сравнително добре успяхме да влезем в ритъм – Коледно-новогодишните празници, но двата обекта „Хераклея Синтика“ и „Самуилова крепост“ успяха да неутрализират спада, който се получи. И при къщата „Ванга“ имаме лек спад, но и там хората не бяха ограничени в придвижването.“

  Пандемията се отрази и на популяризирането на музейните фондове. За съжаление към момента нямаме стандарти за формирано управление на музейните фондове, по отношение на дигитализацията на културното наследство, на единна платформа на музеите у нас. Съществуват такива европейски платформи, но достъпът до тях е ограничен, споделя Бисерков:

  „Лично аз мисля, че Министерството на културата би могло много да ни помогне, създавайки тези стандарти и осигурявайки възможност за една такава платформа обща, в която музеите да представят своите артефакти, своето културно наследство, което съхраняват и това, което можем ние сами да правим по отношение на популяризирането с най-разнообразните форми, които предоставят възможностите на интернет пространството, да осъществяваме това популяризиране. Но като цяло това, което мен ме притеснява е че нямаме стандарти, които наистина да отговарят на съвременните, модерните изисквания.

  Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на по-малките музеи – на регионално и общинско ниво, какъвто е и музеят в Петрич, за тяхното присъствие в интернет пространството, категоричен е Методи Бисерков:

  „Мисля че е редно Министерството на културата да се възползва от възможностите, които новите програми предоставят. Това с което съм запознат – програма „Хоризонт“, която попада в ресора на нашия еврокомисар Мария Габриел. Той е свързан с дигитализацията. Надявам се в тази посока да бъде работено и да успеем поуките от миналата година и от пандемията. Д анаправим така, че нашето културно.-историческо наследство да бъде достъпно и в онлайнсреда“.

  За музея в Петрич предстои една сериозна година. В изпълнение на  проект „Културния двуполюс Серес-Петрич“, по програма за сътрудничество  „Интеррег Гърция-България 2014-2020 г., беше построена нова музейна сграда. Предстои тематичните експозиционни пространства да бъдат изпълнени с ново съдържание. Основните цели са да разширим и обогатим фондовете. Музеят е с общ исторически тематичен обхват. Имаме експозиции свързанис археологията, етнографията, общата история, продължава една практика в Петрич, която е и създала историческия музей – дарителството:

  „Да дадем модерната визия на музея като едно пространство, гражданско пространство, където не само да се запознава с културно-историческото наследство, но и да дискутираме доколко то може да спомогне при запазването, опазването и формирането на нашата национална идентичност“.

  През 2021 година Историческият музей в Петрич ще отбележи 55 години от създаването си и от началото на музейното дело в града, както и 110 години от рождението на Ванга. Благодарение на съвместна кампания бяха събрани средства за закупуване на ново атрактивно оборудване за Национален парк-музей „Самуилова крепост“, което чрез създаване на виртуални реалности представя по атрактивен начин историческите събития и артефакти. През тази година сепредвижда да бъде реализиран проект по Оперативна програма “Региони в растеж“, с който да бъдат продължени археологическите разкопки на „Хераклея Синтика“, както и процесите по реставрация и консервация, по обезопасяване на откритите структури в античния град от епохата на елинизма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28