Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на напрежението вечер, а това води до повреда на електрическите им уреди. 

Както гласи една българска поговорка: „Вода гази, жаден ходи“ –  спокойно с нея можем да охарактеризираме битието на жителите на благоевградското село Зелен дол. Няколко десетилетия те са подложени на изнервящ воден режим, заради проблеми, свързани с качеството и количеството на питейната вода. В последните години изникват и други изпитания, породени от нестабилното електрическо напрежение, което обаче държи постоянно човешкото напрежение.

Какво споделиха пред Бойка Браткова жителите на с. Зелен дол можете да чуете в звуковия файл: 

Кметският наместник Александър Мановски е подал две жалби на 27 януари в ЧЕЗ Разпределение, като към документа са се подписали 57 жители на Зелен дол, с надеждата да се обърне внимание на „падащото напрежение“ в мрежата. На 5 февруари е входирана още една жалба до ВиК – Благоевград и кмета на община Благоевград инж. Румен Томов.

Александър Мановски, кметски наместник на село Зелен дол можете да чуете в звуковия файл: 


От Радио Благоевград се обърнахме към електроразпределителното дружеството за отговор по този сериозен за жителите на селото проблем. Ето писменото становище, което ни изпратиха, във връзка с жалбата.

 „С цел повишаване на надеждността на услугата са монтирани и автоматизирани устройства, чиято цел е намаляване на времето за реакция при евентуални аварии. Във връзка с Вашия сигнал беше направена незабавна проверка за 6 месеца назад, която показа, че за посочения период няма нито една жалба или сигнал от населеното място за ниско напрежение или изгорели уреди. Необходимо е ЧЕЗ Разпределение да получи информация за ниско напрежение от клиентите. Първата жалба от населеното място е входирана в дружеството на 5 февруари 2021 г., като компанията е предприела незабавни мерки за монтиране на устройства за измерване на нивата на напрежение. Локациите, на които да бъдат разположени уредите, са посочени лично от кметския наместник. Те се монтират за срок от 7 дни, след което резултатите се анализират и, при необходимост, се предприемат мерки за привеждане на напрежението в съответните стандарти. Срокът от 7 дни не е изтекъл, като кметският наместник е запознат със сроковете за монтаж и анализ на резултатите."

Предложението на жителите на Зелен дол е замерването да се извършва вечерта, когато реално пада електрическото напрежение и се повреждат уредите им.  Според писмената позиция на ЧЕЗ срокът за проверката не е изтекъл.  Да се надяваме, че проблемът с тока ще бъде решен в полза на жителите.

Ситуацията с водния режим в Зелен дол няма давност. Проблемът с годините става все по-сериозен, решението му все по наложително. Жители и кметски наместник настояват за конкретни действия и срокове.

 Потърсихме позицията на кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов. Той обясни, че отдавна е запознат с водния проблем в селото и даде категоричен знак, че ще се работи за водоснабдяването на няколко благоевградски села, включително и Зелен дол.

Ретроспекция на водния проблем и причините за него направи и инж. Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград. Тя потвърди, че дружеството има финансов ресурс и конкретен проект за изпълнение, но трябва действия и от страна на общината.

Инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград можете да чуете в звуковия файл: 

Интервю на Райна Ванчева с инж. Росица Димитрова, управител на ВиК – Благоевград, можете да чуете в звуковия файл: 

За жителите на село Зелен дол остава надеждата да бъдат чути, жалбите им проверени и взети под внимание, а всяка от отговорните за проблемите им институции да поеме ангажимент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28