Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кибер връзки: Нараства броят на хората търсещи любов през социалните мрежи и платформи

Около 20% от запознанствата се случват в интернет. Платформи за запознанство имат повече от 7 милиона платени абонати към края на 2020 г. Друга пък генерира по около милиард и половина разглеждания на ден, което води до милиона и половина срещи седмично.

„Онлайн комуникацията се засили още повече и в резултат от пандемията от КОВИД-19. Но, дори и преди пандемията това бе тенденция, която съществуваше. Пандемията просто беше катализаторът, който ускори промяната и цялостната дигитализация. Това е част от реалността. Ако се опитаме да го избегнем или да се направим, че това не съществува, би било опит за отричане на реалността. Проблемът идва кога прекрачим границата, тоест този технологичен напредък, образно казано, застраши нормалното съществуване и функциониране като хора“, коментира в ефира на Радио Благоевград психологът Петя Георгиева.

Онлайн запознанствата, мога да водят и до здрави и пълноценни бракове и връзки, твърди още психологът:

„ Плюсът на този начин на общуване е, че достигаш до много хора. Много хора ми казват „няма къде да срещна нови хора“, пояснява Георгиева.

Ако хората, които се срещат чрез сайтове и приложения за запознанства, са наясно със себе си и ценностите си, те могат лесно да открият човек със сходни ценности и виждания, обяснява още Петя Георгиева. 

Цялото интервю с психолога Петя Георгиева чуйте в звукоявия файл ->

Вижте още

Какво ще бъде времето през тази седмица

"Времето през първата половина на седмицата ще бъде доста динамично, със зимни изненади", каза за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Красимир Стоев. Във вторник над Западна България ще бъде облачно с превалявания от мокър сняг. Над източната част от страната облачността ще е променлива, без валежи. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 09.03.21 в 13:03

С отношение към глухите: Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Сдружение „ Българска история” и компанията Stray Sheep започнаха доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия да достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод. "Мотивът за създаването на инициативата е личен. Моите родители са глухи и имам отношение към темата. Искахме да направим жест към моите глухи приятели и..

публикувано на 09.03.21 в 12:55

Д-р Огнян Митев: Благоевградската болница поема спешната хирургия в областта

„Този път не е толкова тежко, както при втората вълна, но болните постепенно се увеличават. До вчера следобед имахме около 80 приети за лечение пациенти с COVID-19, като за сравнение 10 дни по-рано те бяха 25. Преобладават предимно млади хора, но тежките случаи не са много“ – каза за здравния час на Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на..

публикувано на 09.03.21 в 12:28

Рестартирай Европа: Стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19

Пандемията от COVID-19 причини тежки загуби на човешки животи, икономически и здравни сривове не само на европейско, но и на световно ниво. Разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса, безспорно е едно от трайните решения в борбата с пандемията. Към момента в ЕС е разрешено използването на 3 безопасни и ефективни ваксини срещу..

публикувано на 09.03.21 в 12:24
Д-р Веселка Мончева

Д-р Мончева: Не се предвиждат допълнителни мерки заради COVID-19 в Пиринско

„103 лица са положителни с COVID-19 за последното денонощие, най-много в Благоевград – 34,  Банско – 5, Гоце Делчев – 3, Петрич – 3, Разлог – 7, Сандански – 4. Висока е заболеваемостта в област Благоевград, но засега няма да се предприемат  допълнителни мерки. За двуседмичен период заболеваемостта е 305 на 100 000, което ни отрежда място в..

публикувано на 09.03.21 в 11:15

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05