Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Подкрепа за бизнеса и работните места в ЕС

ЕС и неговите държави членки предприеха действия за минимизиране на икономическите последици на пандемията от COVID-19. Коронакризата се отрази на работните места. Много хора останаха без препитание. Това споделят анкетираните жители на Благоевград.

„Има голямо съкращение на работни места, недостиг на кадри, а доста от сферите са затворени за работа, според мен има трудност.“

В подкрепа на пострадалия от пандемията бизнес, както и за запазването на работните места,  Министерството на труда и социалната политика в България задейства редица мерки с евросредства.

По познатата и придобила публичност мярка 60/40 от 22 януари, чрез най-новото постановление, Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на средства по антикризисната мярка, обясни Станислава Поповска, директор на „Регионалната служба по заетостта“ за областите Благоевград и Кюстендил.

„Чрез това постановление ще продължим изплащането на средства на работодателите за техните работници и служители, като периода се удължава с още три месеца, считано от 1 януари  до 31 март тази година. На работодателите от почти всички сектори на икономиката ще се предоставят средства в размер на 60 процента от осигурителния доход за техните работници и служители за месец октомври. На сайта на Агенцията по заетостта има пълния комплект документи, с кратка информация за работодателите, за да имат улеснение със своето подаване на съответните документи”, информира Поповска, като посочи, че за предходния период по тази мярка общо 360 работодатели в област Благоевград са получили финансовата помощ за своите 5 155 работници и служители.

По антикризисната мярка, за периода януари – март, се очаква да се възползват нови работодателите, а някои от тях, в сферата на транспорта и туризма, ще могат да получат подкрепа и по мярката 80/20 , заяви още Поповска.

Пред 2021 година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра обясни, че пакет "Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа" е стъпка напред в подпомагането на възстановяването на държавите членки и предоставя допълнително финансиране, което попълва празнината между първата спешна реакция в кризата и дългосрочното възстановяване на икономиката, ползващо се с подкрепата на програмен период 2021—2027 година.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53