Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На заседание на ОбС – Благоевград

Няколко важни решения гласуваха днес благоевградските общински съветници, по време на своето извънредно заседание.

10 точки бяха заложени в дневния ред, половината от тях бяха включени като допълнителни докладни.

Работата на местния парламент този път бе консолидирана и без излишни драматични сблъсъци, изключително делово и концентрирано.

По време на днешните гласувания бе решено да се даде ход на проектантската дейност по изграждането на втори катедрален православен храм в Благоевград. Съветниците дадоха съгласие и по предложението на общинска администрация за теглене на дългосрочен кредит от 100 хил. лв. за дофинансиране на проекта по реновиране сградата, в която се помещават читалище „Никола Вапцаров“ и Камерна опера.

Основна част от днешните дебати бе отделена и на представянето на Стратегията за дългосрочно икономическо развитие на региона, изготвена от екипа на проф. Димитър Тадаръков.

Днешното решение, което дава „зелена светлина“ на дългосрочната Концепция за икономическо развитие, е предпоставка за добра социално-икономическа програма и на следващите представители на местната власт, подчерта кметът Румен Томов. И изтъкна задачите, които тепърва предстоят.

Според общинския съветник, Радослав Тасков, подобен документ е по-скоро с пожелателен характер. Оттук нататък процесите ще бъде съпътствани с изключително много нормативни документи и актове. Те, от своя страна, трябва да се изработват прецизно от местната администрация и да се в синхрон с позицията на местния парламент.

Сред присъстващите в залата, бе и един от бившите кметове на Благоевград, отпреди 10 ноември, инж. Захари Донев. Той посочи предимствата на подобен род инициативи, които са част и от европейската политика на страната ни.Галерия

Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20