Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19


Пандемията от COVID-19 причини тежки загуби на човешки животи, икономически и здравни сривове не само на европейско, но и на световно ниво. Разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса, безспорно е едно от трайните решения в борбата с пандемията.

Към момента в ЕС е разрешено използването на 3 безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19, одобрени от Европейската агенция по лекарствата: BioNTech-Pfizer; Moderna; AstraZeneca.

На 19 януари 2021 г. Европейската комисия призова страните от ЕС да ускорят ваксинирането в Съюза. До март 2021 г. поне 80 % от хората на възраст над 80 години и 80 % от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всички страни от ЕС трябва да бъдат ваксинирани.

До лятото на 2021 г. следва да бъдат ваксинирани минимум 70 % от всички възрастни в отделните държави членки, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на разискването на стратегията на ЕС за ваксинирането срещу  COVID-19:

„Над 17 млн. граждани са били ваксинирани и продължаваме да се стремим да  постигнем целта си, а именно до края на лятото 70% от гражданите на ЕС да бъдат ваксинирани. Не сме напреднали толкова, колкото искахме. Закъсняхме с даването на разрешителни, бяхме прекалено оптимистични с поръчаните количества и възможността за масово производство. Беше правилно решението като европейци заедно да договорим и закупим ваксините“, коментира в изказването си Урсула фон дер Лайен.

На 18 септември миналата година ЕК потвърди участието си в механизма „Ковакс“ за равен достъп до ваксини срещи covid-19. В механизма участват правителства, учени, филантропи и организации в областта на здравето от цял свят с цел глобално сътрудничество за ускоряване на разработката, производството и достъпа до тестове и ваксини срещу вируса.

„Безспорно е, че възстановяването  на социалния и икономически живот в Европейския съюз е основната задача на нашия Съюз. Безспорно е, че общият солидарен подход в тази безпрецедентна криза е правилният, а не националният егоизъм.

От тук на татък обаче приоритет е доставянето на възможно най-много ваксини в най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите в страните-членки. Моят призив е към Комисията да подпомогне и страните-членки във ваксинационните кампании и по региони. Също така трябва да увеличим производствения капацитет с една европейска финансова инвестиционна офанзива, която е изключително нужна.

Ваксинацията е светлината в тунела, но нека тази светлина да не се превърне в светлината на идващия на среща на влак под формата на вирусни варианти, които не подлежат на защита от съществуващите сега ваксини. Радвам се, че Европейската комисия започва да работи и по тези въпроси. Трябва да сме подготвени за всички евентуалности, които са пред нас, за да може основната цел за възстановяване  на социалния и икономически живот колкото се може по-бързо да бъде постигната. Това очакват европейските граждани: прозрачност, сигурност, информация и работа срещу дезинформацията. Моят  призив към вас е комуникацията да бъде още по-добра и на  всеки въпрос, който се задава, да се отговаря по най-бързия начин“, коментира пред ЕК евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

По повод Стратегията на ЕС за ваксините, евродепутатът Илхан Кючюк коментара пред ЕК:

„Имаше обща стратегия на Европейската комисия за закупуване на ваксини. Това беше правилната стъпка, защото противното би ни довело до ваксинационен национализъм. Втората правилна стъпка беше символиката: първите доставки да бъдат доставени по едно и също време за целия Европейски съюз“, коментира Кючюк.

238 милиона дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да бъдат доставени до края на месец май в 142 страни, благодарение на международната програма за споделяне на ваксини „Ковакс“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44