Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19


Пандемията от COVID-19 причини тежки загуби на човешки животи, икономически и здравни сривове не само на европейско, но и на световно ниво. Разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса, безспорно е едно от трайните решения в борбата с пандемията.

Към момента в ЕС е разрешено използването на 3 безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19, одобрени от Европейската агенция по лекарствата: BioNTech-Pfizer; Moderna; AstraZeneca.

На 19 януари 2021 г. Европейската комисия призова страните от ЕС да ускорят ваксинирането в Съюза. До март 2021 г. поне 80 % от хората на възраст над 80 години и 80 % от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всички страни от ЕС трябва да бъдат ваксинирани.

До лятото на 2021 г. следва да бъдат ваксинирани минимум 70 % от всички възрастни в отделните държави членки, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на разискването на стратегията на ЕС за ваксинирането срещу  COVID-19:

„Над 17 млн. граждани са били ваксинирани и продължаваме да се стремим да  постигнем целта си, а именно до края на лятото 70% от гражданите на ЕС да бъдат ваксинирани. Не сме напреднали толкова, колкото искахме. Закъсняхме с даването на разрешителни, бяхме прекалено оптимистични с поръчаните количества и възможността за масово производство. Беше правилно решението като европейци заедно да договорим и закупим ваксините“, коментира в изказването си Урсула фон дер Лайен.

На 18 септември миналата година ЕК потвърди участието си в механизма „Ковакс“ за равен достъп до ваксини срещи covid-19. В механизма участват правителства, учени, филантропи и организации в областта на здравето от цял свят с цел глобално сътрудничество за ускоряване на разработката, производството и достъпа до тестове и ваксини срещу вируса.

„Безспорно е, че възстановяването  на социалния и икономически живот в Европейския съюз е основната задача на нашия Съюз. Безспорно е, че общият солидарен подход в тази безпрецедентна криза е правилният, а не националният егоизъм.

От тук на татък обаче приоритет е доставянето на възможно най-много ваксини в най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите в страните-членки. Моят призив е към Комисията да подпомогне и страните-членки във ваксинационните кампании и по региони. Също така трябва да увеличим производствения капацитет с една европейска финансова инвестиционна офанзива, която е изключително нужна.

Ваксинацията е светлината в тунела, но нека тази светлина да не се превърне в светлината на идващия на среща на влак под формата на вирусни варианти, които не подлежат на защита от съществуващите сега ваксини. Радвам се, че Европейската комисия започва да работи и по тези въпроси. Трябва да сме подготвени за всички евентуалности, които са пред нас, за да може основната цел за възстановяване  на социалния и икономически живот колкото се може по-бързо да бъде постигната. Това очакват европейските граждани: прозрачност, сигурност, информация и работа срещу дезинформацията. Моят  призив към вас е комуникацията да бъде още по-добра и на  всеки въпрос, който се задава, да се отговаря по най-бързия начин“, коментира пред ЕК евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

По повод Стратегията на ЕС за ваксините, евродепутатът Илхан Кючюк коментара пред ЕК:

„Имаше обща стратегия на Европейската комисия за закупуване на ваксини. Това беше правилната стъпка, защото противното би ни довело до ваксинационен национализъм. Втората правилна стъпка беше символиката: първите доставки да бъдат доставени по едно и също време за целия Европейски съюз“, коментира Кючюк.

238 милиона дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да бъдат доставени до края на месец май в 142 страни, благодарение на международната програма за споделяне на ваксини „Ковакс“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28