Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С отношение към глухите: Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни произведения с хората, които не могат да ги чуят

Сдружение „Българска история” и компанията Stray Sheep започнаха доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия да достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод.

"Мотивът за създаването на инициативата е личен. Моите родители са глухи и имам отношение към темата. Искахме да направим жест към моите глухи приятели и моето семейство. 26-годишният футболен анализатор Иван Йончев, който също е глух, е човекът, който напълно доброволно ни помогна с превода", каза в интервю за Радио Благоевград Борис Бъндев от платформата, която се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и организиране на събития в тази насока.

"Чрез нашата платформа искаме да повишим осведомеността относно жестовия език и неправилните схващания по отношение на глухотата и глухите хора. Например, че глухите хора са недостатъчно умни и образовани, защото не могат да говорят граматически правилно или че са умствено изостанали. Това не е така", допълни Цветелин Дерменджийски, който отговаря за техническата част в проекта.

Жестовият език е изключително богат, красив и визуален. Това позволява интерпретацията дори на изящни със своето словесно богатство произведения да бъде изпълнена по увлекателен за чуващите и глухите хора начин, разказват организаторите.

Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории – някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание.

Според авторите на идеята, жестовият език дълги години носи неписан статут на екзотичен език, често е бил стигматизиран и сравняван с език на „примати” – схващане, което остава още от Средновековието.
Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни български произведения с хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват.

Начинанието стартира на 19 февруари 2021 година с последната стихотворна творба на Христо Ботев – „Обесването на Васил Левски”. 
"Следващото произведение, което направихме, беше по случай 3 март - "Опълченците на Шипка". Беше много интересен работен процес, добавихме и визуални ефекти", казаха още Борис и Цветелин.

Инициаторите уточняват, че и в бъдеще подборът на творбите няма да е случаен и те ще бъдат отбвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни, каквато е днешната.

Насладете се на художествения жестов превод в следващите няколко минути:

ЛИНК ЗА ВИДЕОТО В YOUTUBE
Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с Борис Бъндев и Цветелин Дерменджийски в звуковия файл...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доц. Искрен Иванов: Светът върви към нова студена война

Ползите от членството на България в НАТО могат да бъдат  търсени в три посоки : влизането под натовския ядрен чадър; сдържащата сила на чл.5, като гаранция за националната ни сигурност; добри контакти с партньорските служби за сигурност  -  това посочи в интервю за Радио Благоевград доц. Искрен Иванов, университетски преподавател, експерт по..

публикувано на 29.03.24 в 17:11

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10