Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С отношение към глухите: Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни произведения с хората, които не могат да ги чуят

Сдружение „Българска история” и компанията Stray Sheep започнаха доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия да достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод.

"Мотивът за създаването на инициативата е личен. Моите родители са глухи и имам отношение към темата. Искахме да направим жест към моите глухи приятели и моето семейство. 26-годишният футболен анализатор Иван Йончев, който също е глух, е човекът, който напълно доброволно ни помогна с превода", каза в интервю за Радио Благоевград Борис Бъндев от платформата, която се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и организиране на събития в тази насока.

"Чрез нашата платформа искаме да повишим осведомеността относно жестовия език и неправилните схващания по отношение на глухотата и глухите хора. Например, че глухите хора са недостатъчно умни и образовани, защото не могат да говорят граматически правилно или че са умствено изостанали. Това не е така", допълни Цветелин Дерменджийски, който отговаря за техническата част в проекта.

Жестовият език е изключително богат, красив и визуален. Това позволява интерпретацията дори на изящни със своето словесно богатство произведения да бъде изпълнена по увлекателен за чуващите и глухите хора начин, разказват организаторите.

Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории – някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание.

Според авторите на идеята, жестовият език дълги години носи неписан статут на екзотичен език, често е бил стигматизиран и сравняван с език на „примати” – схващане, което остава още от Средновековието.
Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни български произведения с хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват.

Начинанието стартира на 19 февруари 2021 година с последната стихотворна творба на Христо Ботев – „Обесването на Васил Левски”. 
"Следващото произведение, което направихме, беше по случай 3 март - "Опълченците на Шипка". Беше много интересен работен процес, добавихме и визуални ефекти", казаха още Борис и Цветелин.

Инициаторите уточняват, че и в бъдеще подборът на творбите няма да е случаен и те ще бъдат отбвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни, каквато е днешната.

Насладете се на художествения жестов превод в следващите няколко минути:

ЛИНК ЗА ВИДЕОТО В YOUTUBE
Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с Борис Бъндев и Цветелин Дерменджийски в звуковия файл...

Галерия

Вижте още
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови и значението му за българската литература

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36

Златина Димитрова и нейната "малка книга на паметта"

Днес започва поредното, пролетното, издание на фестивала София ГлосиФест , който е продължение и развитие на основания през 2007 г. в Благоевград Национален литературен фестивал "Глоси". Сред първите събития в него е предпремиерата на книгата на Златина Димитрова "Гробище за слонове (малка книга на паметта)". Предлагаме ви разговор със Златина Димитрова..

публикувано на 20.06.21 в 12:23

Светослав Стойков: На дневен ред са ефективните решения за битово отопление и сградно обновяване

„Темата за преминаването към ефективни решения за битово отопление е изключително важна. Идеята е да постигнем трансформация в целия отоплителен сектор - както в индивидуалните домакинства, така да вървим и към зелена трансформация на топлофикационните дружества. За да постигнем декарбонизация на сектора и намаляване на отпечатъка върху..

публикувано на 20.06.21 в 12:20

Елица Баракова: България направи впечатляващ скок и вече е на 45 място по щедрост в света през 2020 година

„Категорично имаме повод за радост. 45-то място отразява това, което се случи миналата година. В България имаше голяма вълна на солидарност, огромни парични дарения, доброволчество“, коментира за Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BCause“. Тя поясни, че страната ни е направила впечатляващ скок в Световния..

публикувано на 20.06.21 в 12:16

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05