Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Докторант на ЮЗУ от Нидерландия: Мръсният въздух и демографският срив са основните проблеми на България

Геерд Термеер

Българската икономика може да стабилизира своята перспектива, ако заложи на новите технологии и потенциала на младите хора. Това становище изрази днес Геерд Термеер, по време на защитата на своята докторантура в Стопанския факултет на ЮЗУ в Благоевград. Гражданинът на Нидерландия е част от екипа на доц. Елена Ставрова, с която разработват конкретни мерки за подобряване на бизнесклимата в страната.

За 62-годишния Геерд Термеер от Нидерландия, с право важи съвременната максима – учене през целия живот. След като е натрупал достатъчно житейски и професионален опит в бизнеса с екологични селскостопански култури, той се насочва и към новите технологии.

В последните години той работи в България. Натрупаните знание и практически умения отдава на компания, свързана с екологично земеделие край Силистра. Следващият етап от живота си отрежда за модерното  автомобилостроене. Това е най-сериозната индустрия в момента в света, с изключителна перспектива, казва Геерд. И посочва защо в България трябва да заложим на този стопански сегмент.

Според най-новия докторант на Стопанския факултет, съвременните реалности предполагат промяна на мисленето и философията на всеки един от нас. Екологичната политика, електрическите автомобили, зелената енергия – това са само една малка част от общоевропейския път на развитие, подчертава Геерд. И не крие кои са слабостите в родната ни действителност.

Ученето през целия живот е задължителен елемент за всеки един от нас. Перспективите за развитие не спират с навлизането в някаква определена възраст, смята холандецът. И ни разкрива част от своята философия, насочена както към младите, така и към по-големите.Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20