Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерни български филмови и театрални заглавия с онлайн достъп

7arts.bg събира на едно място видео съдържание от различни сфери на изкуството

Националната културна стрийминг платформа стартира с обновена визия и увеличен обем съдържание от различни сфери на изкуството

Най-новият спектакъл на Явор Гърдев “Унизените. Беларус” на Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, Плевен; първи онлайн показ на филмите “Кисмет” и “Балканска мелодия”, продуцирани от АгитПроп, в допълнение със заглавия като “Георги и пеперудите”, “Момчето, което беше цар” и “От Кремона до Кремона”; последното сценично превъплъщение на тенора Камен Чанев в “Отело” на Държавна опера Стара Загора; театралната постановка “Бел Ами” по класическия текст на Ги дьо Мопасан, режисиран от Бина Харалампиева; последното актьорско превъплъщение на англичанина Бен Крос в историческия филм на Анри Кулев “Имало една война” и още много български продукции от всички сфери на изкуството със специална допълнителна категория за деца – куклен театър и анимация, са част от обновената визия и ексклузивно съдържание на националната културна стрийминг платформа 7Arts.bg. 

COVID-19 несъмнено преобърна достъпа на публиката до театър, кино, музика, опера и балет. Създаде съвсем нови нагласи за взаимодействие между артиста и зрителя, за когото най-безопасният, лесен и бърз достъп до изкуство се превърна удобството на дома, където от първи ред и в реално време може да се наслади на спектакли и премиерни филмови заглавия. 

7Arts затвърждава и надгражда този модел на комуникация, като едновременно с това работи активно и по таргетирането на нови публики на творчески продукти – съвсем млада публика, за която реалният избор от “събития за гледане” е наличният от телефона или лаптопа, от друга страна: хора със затруднен или невъзможен достъп до театри, кина или концертни зали, които сега имат възможност да видят най-новото от българските сценични или филмови продукции, напълно съизмеримо със световните им еквиваленти. Досег с родното изкуство ще имат и българите извън България, които искат да следят какво се случва на сцената тук, както и такива, които по една или друга причина остават “заключени” в регионалната рамка на конкретното си местонахождение. Това са част от предимствата на стрийминг платформата, която събира на едно място видео съдържание от различните сфери на изкуството.


От създаването си досега, платформата изгражда силна партньорска мрежа и намира съмишленици както в лицето на столичните културни институти, така и извън София. Към настоящия момент на 7аrts.bg може да се открият заглавия от Малък градски театър “Зад канала”, Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, Плевен, Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматично-куклен театър – Силистра, Държавна опера – Стара Загора, Държавна опера – Русе и др. В момента текат преговори и с Драматичния театър в Благоевград и съвсем скоро можем да очакваме представление, създадено за зрителите на платформата. В това ни увери Андрияна Петкова, основател на 7Arts.bg, която бе гост в предаването "Днес".

Андрияна Петкова можете да чуете в звуковия файл – > 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30