Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалището в Новоселяне с онлайн конкурс, посветен на Васил Левски

Снимка: архив


Призьори от цялата страна получиха тези дни своите награди от състоялия се онлайн творчески конкурс, в памет на Васил Левски. Инициатор на родолюбивата проява е читалищното настоятелство в село Новоселяне. А основен двигател е неговият председател, Йордан Антов.

В най-малкото населено място на община Бобов дол са решили да се възползват от модерните технологии, за да поддържат 5-годишната традиция, свързана с историческото дело на Дякона в района.

"Кардиналната промяна на живота ни, която се случи преди една година, провокира нов подход към творческите патриотични търсения", разказва председателят на читалището в Новоселяне, Йордан Антов.

"Духът на осъзнатото родолюбие е властващ не само в определените от патриотичния календар дни, в Новоселяне. И не само фактът, че Апостола на Свободата е станал част от основата, възпитала местното население в себеотдаване. Но и личната осъзнатост на онези, които преди повече от 150 години са дали възможност на Дякона да засади основите на стремежа към независимост точно в местната селска църква", подчертава Йордан Антов.

Читалищният председател не крие удовлетворението си, че и чрез виртуалното пространство млади и поотраснали таланти от цялата страна са се включили в инициативата.

"Новите технологии и модерните времена не са пречка, а стимул към процеса на утвърждаване на родолюбието", казва Антов.

През миналата седмица отличените таланти са получили своите награди.

Чуйте в звуковия файл разговора на Бойка Браткова с Йордан Антов.
Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20