Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо поскъпна олиото?

Потребители алармират за осезателно увеличение на цените на основни хранителни продукти, сред които, най-фрапиращо е поскъпването на олиото. В повечето магазини в Благоевград то се продава около 3.50 – 3.70 лева за литър. За седмица, цената на мазнината в Разлог също се е повишила с около лев и сега олиото там се продава за около 3.20 лв. за литър. Прогресивно растат цените на сиренето, фасула, каймата, замразеното пиле и кашкавала, казват още купувачите.

Потърсихме мнението на експертите.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, единственият продукт, който е претъпял осезателно увеличение по време на COVID – кризата, е оризът, чиято цена от около 2 лв. се е увеличила до 2.20 на едро и това е следствие от логистични проблеми в целия свят. Цената на захарта се запазва, при фасула има леко повишение от порядъка на стотинки. Сега цената му на едро е 3.49 лв., като това равнище е с лев по-ниско, в сравнение с 2014 г.

„За брашното много се изписа, преминахме цената от 0.90 лв. до лев на едро, тази цена се запазва и към момента. Сега, цената на брашното на едро  0.96 лв. за килограм, което е с 4 % повече от 2020 г. Олиото е единственият продукт, който по климатични причини, тоест лоша реколта, промени своята цена драстично, с 23 % на годишна база. Сега цената на едро е 2.68 лв. за литър. По отношение на яйцата, вече 9 години няма промяна в цената. Със 0.60 лв. нагоре е изменението в цената на кашкавала, спрямо миналата година. Осезателно се измести, с около 1 лев, цената на сиренето, като в момента то се търгува за 6.99 лв. на едро, спрямо 6.54 лв. по същото време миналата година. По отношение на свинското месо се запазват нивата от 9.00 – 9.50 лв., от година насам“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Според него, промяната в цените на основните хранителни продукти не само, че не е прогресивна, а е твърде слаба и доста изоставаща от промяната в доходите.

Владимир Иванов

Цената на олиото най-вероятно ще продължи да държи високи нива, тъй като цената на слънчогледовото масло остава висока – около 1700 долара за тон, като предишния рекорд е от 2014 г. – 1410 долара за тон.

„По отношение на търговията на дребно, където се наблюдава увеличение на ценовите ножици, това вече е следствие и на епидемията, и на логистични проблеми, както и на по-слабата и неграмотна работа на определен род търговци, които компенсират липсата на достатъчно търсене през цената. И това е обяснението на парадокса, че в градове, като Благоевград, където доходите са най-малки, е най-скъпо“ – допълни Владимир Иванов.

По отношение на олиото, той коментира още, че до идването на новата слънчогледова реколта се очаква този тренд да се задържи. Всичко зависи и от запасите, с които разполагат търговците. Затова, експертът не се ангажира да прогнозира с точност, какво ще бъде изменението в цената на олиото в близките месеци.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов.Галерия

Вижте още

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55