Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо поскъпна олиото?

Потребители алармират за осезателно увеличение на цените на основни хранителни продукти, сред които, най-фрапиращо е поскъпването на олиото. В повечето магазини в Благоевград то се продава около 3.50 – 3.70 лева за литър. За седмица, цената на мазнината в Разлог също се е повишила с около лев и сега олиото там се продава за около 3.20 лв. за литър. Прогресивно растат цените на сиренето, фасула, каймата, замразеното пиле и кашкавала, казват още купувачите.

Потърсихме мнението на експертите.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, единственият продукт, който е претъпял осезателно увеличение по време на COVID – кризата, е оризът, чиято цена от около 2 лв. се е увеличила до 2.20 на едро и това е следствие от логистични проблеми в целия свят. Цената на захарта се запазва, при фасула има леко повишение от порядъка на стотинки. Сега цената му на едро е 3.49 лв., като това равнище е с лев по-ниско, в сравнение с 2014 г.

„За брашното много се изписа, преминахме цената от 0.90 лв. до лев на едро, тази цена се запазва и към момента. Сега, цената на брашното на едро  0.96 лв. за килограм, което е с 4 % повече от 2020 г. Олиото е единственият продукт, който по климатични причини, тоест лоша реколта, промени своята цена драстично, с 23 % на годишна база. Сега цената на едро е 2.68 лв. за литър. По отношение на яйцата, вече 9 години няма промяна в цената. Със 0.60 лв. нагоре е изменението в цената на кашкавала, спрямо миналата година. Осезателно се измести, с около 1 лев, цената на сиренето, като в момента то се търгува за 6.99 лв. на едро, спрямо 6.54 лв. по същото време миналата година. По отношение на свинското месо се запазват нивата от 9.00 – 9.50 лв., от година насам“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Според него, промяната в цените на основните хранителни продукти не само, че не е прогресивна, а е твърде слаба и доста изоставаща от промяната в доходите.

Владимир Иванов

Цената на олиото най-вероятно ще продължи да държи високи нива, тъй като цената на слънчогледовото масло остава висока – около 1700 долара за тон, като предишния рекорд е от 2014 г. – 1410 долара за тон.

„По отношение на търговията на дребно, където се наблюдава увеличение на ценовите ножици, това вече е следствие и на епидемията, и на логистични проблеми, както и на по-слабата и неграмотна работа на определен род търговци, които компенсират липсата на достатъчно търсене през цената. И това е обяснението на парадокса, че в градове, като Благоевград, където доходите са най-малки, е най-скъпо“ – допълни Владимир Иванов.

По отношение на олиото, той коментира още, че до идването на новата слънчогледова реколта се очаква този тренд да се задържи. Всичко зависи и от запасите, с които разполагат търговците. Затова, експертът не се ангажира да прогнозира с точност, какво ще бъде изменението в цената на олиото в близките месеци.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Персонал от Непал, Индия, Таджикистан наемат в Банско

Хотелите в Банско се готвят за първите гости през зимата. Проблемите в бранша с кадрите обаче си остават, особено с квалифицирания персонал и не разчитат на трудовите борси, които се правят в рамките на два дни. „Договаряме много работници с фирми за внос на кадри от Непал, Индия, Таджикистан, но те имат ниска квалификация“, каза секретарят..

публикувано на 10.10.24 в 10:50
Пламен Димитров

Психологът Пламен Димитров: Негативните емоции доминират предизборната обстановка

Психологът Пламен Димитров коментира в предаването “Събуди деня” резултатите от скорошно проучване, според което голяма част от българите изпитват сериозни тревоги и отвращение към настоящата политическа ситуация в страната. Анкетата, проведена между 10 септември и 2 октомври 2024 г., разкрива притеснителни нагласи сред българското общество в контекста..

публикувано на 10.10.24 в 09:21

Засилен интерес към обученията за дигитални умения в област Благоевград

Засилен интерес към безплатното обучение за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност 4 „Цифрова компетентност“ отчитат от  К НСБ и Дирекция „Бюро по труда“ в Благоевград. Учебната програма е утвърдена от Министерството на труда и социалната политика и се финансира чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Всеки обучаващ се има..

публикувано на 09.10.24 в 12:43

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31