Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Големите данни и изкуственият интелект в полза на обществото


    Институтът ГЕЙТ е един от първите научно-изследователски институти с приложна насоченост. Името на института е Големи данни в полза на интелигентно общество. Идеята е да се използват силата на данните и изкуствения интелект, за да се допринесе за бъдещи аспекти на обществото. Сред фокусите на Института са здравеопазване, градоустройство, интелигентно правителство, индустрия. Институтът е финансиран от ЕС – програмата „Хоризонт 2020“ и е съфинансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

  Въвеждането на изкуствения интелект в ежедневието е начинът да се върви напред в бъдеще. Това каза директорът на Института ГЕЙТ проф. Силвия Илиева. „Това е един път, който все повече хора осъзнават и ролята на нашия Институт е да бъде медиатор между бизнеса и академията, защото ние правим приложно-изследователска дейност с хора, които са изследователи, и с подкрепата на фирмите, защото имаме и стратегически партньори, които още преди да получим финансиране, преди да създадем Института, ни подкрепиха, повярваха в нас и работим заедно с тях сега по първите си проекти. Но определено големите данни и изкуственият интелект е пътят, по който трябва да вървим, за да сме конкурентноспособни и да живеем по-добре“. Професор Илиева информира, че в Европа съществуват над 50 такива институти или центрове, които се занимават с големи данни и изкуствен интелект, защото всяка от държавите е осъзнала тази необходимост. „Ние сме наистина първият и единствен в Източна Европа и това стана с много сериозна конкуренция на европейско ниво. Близо 300 проектни предложения имаше, само 14 се финансираха като нашето беше едно от тях и е единствен проект и за България, освен за това направление“, каза проф. Илиева.

  Пилотният проект, по който работи Институтът ГЕЙТ, е „Цифров двойник на града“. Проектът ще помогне да живеем в „умни“ градове. „Цифровият двойник като концепция е нещо, което съществува отдавна, но в контекста на града, сега и на големите данни, това е да направим цифрово копие на града с всичките обекти и процеси, които се случват в него. На негова база ние можем да симулираме, да моделираме различни процеси, които реално се случват в града и да видим какъв би бил ефектът, така че да може хората, които са отговорни за взимането на решения за развитието на града, да имат един инструмент, който да им помага да взимат информирани решения. Например, един от случаите, първият, който работим, е за планирането на града. Ние ще създадем един софтуерен инструмент, с който представителите, които отговарят за развитието на градовете, ще могат да видят една сграда, ако имат желание да я построят някъде, тя какво влияние би оказала на целия район – дали би засенчила нещо, дали би спряла вятъра, дали би се концентрирало замърсяването там, дали би било много шумно….“, уточни проф. Силвия Илиева.

  Чрез използването на данни и математически модели е създадена и първата по рода си платформа за проследяване на връзката между предприетите мерки срещу пандемията от COVID-19 и стопанската дейност. Този проект е в сътрудничество със Софийския университет и други университети, в помощ на министерствата на труда и на икономиката, за да може на основата на публичните данни от НСИ, от НАП, БНБ и други институции, чрез прилагането на математически модели, да се предвиди каква би била безработицата и как това би се отразило на различните сектори. „Изненадващо дори и за нас, с много голяма точност предвидихме в края на годината какъв ще е ръстът на безработицата и влиянието върху икономиката. Очаквахме, че ще затихне вирусът, но явно ще трябва да живеем с него и нататък, така че сигурно ще продължим този проект, който мислехме, че ще е по-краткосрочен, но явно ще има нужда и смисъл от него и по-нататък“. 


Вижте още

„Пирин“ разгроми „Добруджа“ с 4:0

С два гола на Станислав Манолев и по един на Антон Карачанаков и Стилиян Николов „Пирин“ (Благоевград) разгроми с 4:0 гостуващия тим на „Добруджа“ в мач от 28-я кръг на Втора футболна лига.  Преслав Йорданов пропусна дузпа. След този очакван изразителен успех „Пирин“ е едноличен лидер в класирането с актив от 56 точки, с 4 повече от втория..

публикувано на 20.04.21 в 10:51

Изложба разказва за участието на Горна Джумая в Априлското въстание

Постерна изложба, посветена на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, бе открита във фоайето на сградата на Община Благоевград. Тя е част от събитията, с които се отбелязват бележитите годишнини. „Това е една по-нестандартна изложба, защото е експонирана в сградата на..

публикувано на 19.04.21 в 19:04

Почистиха ли партиите предизборните плакати

В Благоевград няма обособени места за предизборни плакати, всеки лепи където намери – по електрически табла, автобусни спирки, стени, рекламни колони...  Точно две седмици след изборите, репортерска проверка  на Радио Благоевград установи, че все още има агитационни материали, които не са отстранени.  В малките улички в централната..

публикувано на 19.04.21 в 13:52

Георги Раковски – от въображение към реалност

В разговор, прозвучал в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", доц. Стефан Дечев припомни основни маркери в пътя на Г. С. Раковски както към кристализирането на личностната му идентичност, така и на процеса на неговия принос в създаването на разказа за националната идентичност на българите. Предлагаме ви да чуете..

публикувано на 18.04.21 в 20:52

Мартина Табакова и Лора Паносян представят „Сон ми дойде“ – оригинална колаборация за арфа и глас

Мартина Табакова и Лора Паносян представят родопската песен „Сон ми дойде“ в нов, нестандартен аранжимент за арфа и глас. Комбинацията от класическа арфа, поп звучене, както и модерният мастеринг ѝ придават нов и съвременен облик. Клипът към песента е заснет на Крушунските водопади, пещера "Божиите очи", Черно море. "Сон ми дойде" е третият..

обновено на 18.04.21 в 15:14

"Дигитален фестивал на ранното детско развитие" на 15 и 16 май

Центърът за образователни проучвания „ Девелопия “ организира „Дигитален фестивал на ранното детско развитие“, който ще се проведе на  15 и 16 май. „Идеята за фестивала се породи от желанието ни да помогнем на повече родители да достигнат до различни специалисти, организации, продукти и услуги, които биха им били полезни в отглеждането на..

обновено на 18.04.21 в 15:13

Камерна опера Благоевград с премиера на „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези

  Камерна опера Благоевград ви кани на 22 и 23 април от 19 часа на премиерата на новото си заглавие – едноактната комична опера „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези, композирана по либретото на Дженаро Федерико.   ... Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарка на къщата...

публикувано на 18.04.21 в 14:55