Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Големите данни и изкуственият интелект в полза на обществото


    Институтът ГЕЙТ е един от първите научно-изследователски институти с приложна насоченост. Името на института е Големи данни в полза на интелигентно общество. Идеята е да се използват силата на данните и изкуствения интелект, за да се допринесе за бъдещи аспекти на обществото. Сред фокусите на Института са здравеопазване, градоустройство, интелигентно правителство, индустрия. Институтът е финансиран от ЕС – програмата „Хоризонт 2020“ и е съфинансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

  Въвеждането на изкуствения интелект в ежедневието е начинът да се върви напред в бъдеще. Това каза директорът на Института ГЕЙТ проф. Силвия Илиева. „Това е един път, който все повече хора осъзнават и ролята на нашия Институт е да бъде медиатор между бизнеса и академията, защото ние правим приложно-изследователска дейност с хора, които са изследователи, и с подкрепата на фирмите, защото имаме и стратегически партньори, които още преди да получим финансиране, преди да създадем Института, ни подкрепиха, повярваха в нас и работим заедно с тях сега по първите си проекти. Но определено големите данни и изкуственият интелект е пътят, по който трябва да вървим, за да сме конкурентноспособни и да живеем по-добре“. Професор Илиева информира, че в Европа съществуват над 50 такива институти или центрове, които се занимават с големи данни и изкуствен интелект, защото всяка от държавите е осъзнала тази необходимост. „Ние сме наистина първият и единствен в Източна Европа и това стана с много сериозна конкуренция на европейско ниво. Близо 300 проектни предложения имаше, само 14 се финансираха като нашето беше едно от тях и е единствен проект и за България, освен за това направление“, каза проф. Илиева.

  Пилотният проект, по който работи Институтът ГЕЙТ, е „Цифров двойник на града“. Проектът ще помогне да живеем в „умни“ градове. „Цифровият двойник като концепция е нещо, което съществува отдавна, но в контекста на града, сега и на големите данни, това е да направим цифрово копие на града с всичките обекти и процеси, които се случват в него. На негова база ние можем да симулираме, да моделираме различни процеси, които реално се случват в града и да видим какъв би бил ефектът, така че да може хората, които са отговорни за взимането на решения за развитието на града, да имат един инструмент, който да им помага да взимат информирани решения. Например, един от случаите, първият, който работим, е за планирането на града. Ние ще създадем един софтуерен инструмент, с който представителите, които отговарят за развитието на градовете, ще могат да видят една сграда, ако имат желание да я построят някъде, тя какво влияние би оказала на целия район – дали би засенчила нещо, дали би спряла вятъра, дали би се концентрирало замърсяването там, дали би било много шумно….“, уточни проф. Силвия Илиева.

  Чрез използването на данни и математически модели е създадена и първата по рода си платформа за проследяване на връзката между предприетите мерки срещу пандемията от COVID-19 и стопанската дейност. Този проект е в сътрудничество със Софийския университет и други университети, в помощ на министерствата на труда и на икономиката, за да може на основата на публичните данни от НСИ, от НАП, БНБ и други институции, чрез прилагането на математически модели, да се предвиди каква би била безработицата и как това би се отразило на различните сектори. „Изненадващо дори и за нас, с много голяма точност предвидихме в края на годината какъв ще е ръстът на безработицата и влиянието върху икономиката. Очаквахме, че ще затихне вирусът, но явно ще трябва да живеем с него и нататък, така че сигурно ще продължим този проект, който мислехме, че ще е по-краткосрочен, но явно ще има нужда и смисъл от него и по-нататък“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20