Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Купата на героите" – доброволческо състезание на училищата в България

| обновено на 24.03.21 в 12:42

Доброволчеството е терен, който все още има нужда от сериозно развитие в България, въпреки че успява да акумулира немалка гражданска енергия и в това кризисно корона-време.
"Купата на героите" е доброволческо състезание на училищата в България, в което ученици създават доброволчески клубове и инициативи, за да променят училището, квартала, общността и града си. 
Близо 30 са участващите клубове от цялата страна тази година, които реализират десетки добри инициативи.

"Съберете се група верни приятели, измислете си супер име и цъкнете бутона "Участвайте". Ще получите стартов пакет и целогодишна подкрепа. А колкото повече добро прави клубът ви, толкова повече точки печели. И толкова по-голям е шансът да грабне Купата в края на учебната година", казват организаторите от най-голямата добворолческа платформа в България TimeHeroes.
 За да участвате в състезанието, сформирайте геройски клуб и пишете на организаторите на имейл: hello@timeheroes.org

"Тази учебна година беше предизвикателна за всички ни. Гордеем се с нашата мрежа от младежки доброволчески клубове, които доказаха, че доброволческият дух остава силен и в момент на криза. Благодарим на всички младежи, които намериха начин да правят добро и не позволиха физическата дистанция да се превърне в социална изолация. Дори напротив - по време на карантината доброволци от мрежата писаха писма до самотно живеещи възрастни хора (клуб “Усмивка”, Вълчи дол), изпращаха насърчаващи картички до медицинските екипи, борещи се с вируса (клуб “СъединенИ”, Сливен), а други герои мотивираха стотици хора от цяла България да дарят книги за градската, училищната и болничната библиотеки (клуб “Заедно с теб”, Етрополе)", казват още организаторите. Инициативата се реализира благодарение на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Интервюто на Елеонора Тахова с Благовеста Николова от TimeHeroes чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51