Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване.

За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент.

Депутатите искат ЕС да намали до нула нетните си емисии на парникови газове до 2050 г. Предложението на Комисията за Европейски зелен пакт получи положителни отзиви през януари, но Парламентът поиска по-големи намаления на емисиите (с 55% спрямо 1990 г. до 2030 г.).

По време на Европейската младежка среща на върха за климата, ученичката от Якоруда – Бирсен Ибрахимова, която стана посланик на страната ни в Европа по въпросите, свързани с климата и климатичните промени, направи едно такова зелено предложение:

„Предложението което направих е свързано с "сap and trade" системата или т.нар. търговия с въглеродни емисии, която  въвежда икономически поощрения и наказания на компаниите с цел регулиране на замърсяването на атмосферата. При нея ЕС налага ограничения  за допустимите емисии на въглероден диоксид, които могат да  отделят в атмосферата от производството си и им дава стимул да инвестират в чисти алтернативи като източник на енергия. Ако една компания възпроизведе по-малко вредни емисии в атмосферата от този тава, то това количество, което е останало, се превръща в едно разрешително, което се търгува“ коментира Бирсен Ибрахимова.

През следващите седем години за развитието на ЕС ще бъдат инвестирани 1.3 трилиона евро. Общо 37% от тези пари ще се изразходват за проекти за опазване на околната среда, 20% за дигитализация, а останалите няма да бъдат похарчени, ако биха нанесли щети върху климата.

Бирсен Ибрахимова прави и предложение за стимулиране на местната продукция и намаляване на вредните емисии в атмосферата:

„Карта по която всеки месец да бъде превеждана сметка, която всеки месец човек определя, че ще му бъде необходима като паричен ресурс да я влага в храна. Целта на това нещо е да се намали количеството на изхвърляната храна, защото огромен процент от храната по света се изхвърля. От 1 до 5 % от средствата в картата биха могли да се ползват за стимулиране на местната продукция. Насърчавайки местното производство, ще се подпомогне малкия и средния бизнес, ще бъдат спестени и вредни емисии, когато се пазарува от по-близко място“, споделя Бирсен Ибрахимова.

Това е и целта на Европейската зелена сделка, да помогне за модернизацията на икономиката на ЕС, която ефективно и конкурентно да използва своите ресурси. До 2050 г., трябва да се постигнат нулеви въглеродни емисии, а икономическият растеж на регионите не трябва да бъде пренебрегнат.

Чуйте в звуковия файл репортажа на София Златанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28