Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти апелират да не купуваме яйца с код 3 за Великден

На 22 април (четвъртък) от 16 ч. в началото на градинката пред НДК в София, активисти от Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията /КАЖИ/, организираха пърформанс, разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки носачки за яйца в навечерието на Великденските празници. Събитието бе част от кампанията “Разперени криле” и акцент от информационната акция преди празниците под надслов “Великден без клетки”.

Според екоактивистите, всеки от нас може да направи етичен избор, когато купува яйца за Великден и така да се включи в инициативата, подкрепяща хуманното отглеждане на кокошките.


„Целта на Кампанията е да сложим край на отглеждането на кокошки в клетки за добив на яйца в България, тоест, да сложим край на клетъчното отглеждане на кокошките, което в много други страни вече е направено. У нас обаче, около 70 % от кокошките все още се отглеждат в клетки, тоест, около 3 милиона кокошки, по-голямата част от всички кокошки в България, се отглеждат по този начин“ – коментира за Радио Благоевград Стефан Димитров, член на Управителния Съвет на Сдружение КАЖИ.

Той уточни, че затова е много важна ролята на потребителите, което ще бъде бе и основен акцент на събитието в четвъртък. Целта е да се разясни на потребителите, когато купуват яйца да го направят информирано и етично, съобразено с хуманното отглеждане на птиците.

Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи, а 88% считат, че условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата.

„Една кокошка, отглеждана в клетка има по-малко пространство от един стандартен лист хартия. В клетката тя прекарва целия си живот с още други кокошки и пространството там е толкова малко, че те не могат, дори да разперят крилете си през целия си живот. От тук идва и наименованието на Кампанията „Разперени криле“ – уточни още Стефан Димитров.


Яйцата от клетъчно отглеждани кокошки са обозначени с код 3, важно е, когато ги купуваме от магазина, да знаем това.

В европейския съюз около 50 % от кокошките носачки вече не се отглеждат в клетки. Хиляди корпорации вече са предприели мерки да спрат да произвеждат яйца с код 3. В България вече 24 корпорации са поели ангажимент да не произвеждат яйца от клетъчно отглеждани кокошки. Водещи хипермаркети у нас също вече не продават такива яйца. До 2025 г. ще бъде забранена продажбата на яйца с код 3, затова и бизнесът вече разбира проблема и подкрепя инициативата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стефан Димитров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28