Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

ЕС с план за подготвеност за здравни кризи като пандемията от COVID-19

3
Снимка: БГНЕС


Парламентарната комисия по околна среда към Европейския парламент определи позицията си по законодателство, целящо по-добро справяне със здравни кризи като пандемията от COVID-19. Предложението предвижда изготвянето на план за подготвеност за здравни кризи и по-добра система за наблюдение за идентифициране на заплахи, информира заместник-председателят на комисията Радан Кънев.

“Става дума за един голям законодателен пакет – Здравния Европейски съюз, който в момента макар и да има в перспектива още идеи, съдържа три основни законопроекта. Единият е свързан със задграничните зарази в рамките на ЕС: заплахи от презгранични зарази, а другите два са увеличаване на мандата и на правомощията на Европейската лекарствена агенция и на Агенцията за заразни болести. Общата концепция на всички тези норми е ясна: Ес да може да действа като цяло по силно и по-координирано“

На какво ни научи пандемията от COVID-19 и адекватно ли реагира ЕС на тази здравна криза?

„В първите месеци Ес показа, че не е готов да реагира общо и достатъчно бързо на подобни кризи. Имаше проблем и с координацията на различните държави. Европейската лекарствена агенция и на Агенцията за заразни болести нямаха компетенцията да действат по-адекватно. Нямаха бюджета и човешкия ресурс. Ковидът ни припомни, че във вирусите няма национални държави“


За мерките, които предприема ЕС през 2021 г., за да намали ефекта от пандемията от коронавируса и подпомогне възстановяването, Радан Кънев заяви:

„Основната идея е създаването на едно звено към Европейския център за заразни болести за оперативно бързо реагиране, за да може при здравни кризи да помогне на съответната държава, на място“.

През 2021 г. приоритетите на Европейския съюз са свързани с ускоряването на ваксинациите и подобряване на лечението, укрепване на икономиката и заетостта, осигуряването на възможности за пътуване и подпомагане на партньорски страни в борбата им за справяне с пандемията, категоричен е Радан Кънев.

„ЕК пое ангажимент да купи ваксини за всички европейски граждани. В момента в Европа ваксини има за абсолютно всеки. В повечето европейски държави ваксинацията достигна темпото на Обединеното кралство и САЩ. Това недоверие в институциите в България, премесено с много пропаганда, води до ниски нива на ваксинация при наличието на ваксини за всеки гражданин“

Радан Кънев очерта приоритетите на Евросъюза, свързани с борбата с пандемията: създаването на общи понятия и мерки, ваксинационният паспорт вече влезе в сила, необходимо е да се уеднаквят правилата и понятията. 


Галерия

Вижте още

Издигат паметник на Левски в Петрич

Преди 4 години клубът на привържениците на ПФК „Левски“ в град Петрич – „Blue boys“ поде инициатива за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в южния град. Организирани бяха редица инициативи с цел набиране на средства за монумента. В благотворителната кауза се включиха десетки хора. Чрез тях бе събрана сумата от 28 000 лв. Сума, която..

публикувано на 28.07.21 в 18:18

Космосът и традициите се преплитат в етнографския център в Ковачевци

Община Ковачевци е малка община, но с много богато културно – историческо наследство.  Преди няколко години, през 2015, по програмата за развитие на селските райони с над 250 хиляди лева е изграден етнографски център – притегателно място и за жителите, и за гостите на планинското село. Тематичните зали в комплекса са три – на авиацията и..

публикувано на 28.07.21 в 11:00

Без пластмасови продукти за еднократна употреба – коментари по пътя

От 3 юли в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони. Целта на европейската директива е да се намали..

публикувано на 28.07.21 в 09:41

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10