Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Европейският COVID сертификат рестартира възможностите за туризма


Целта на цифровия сертификат на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно движение — включително когато не разполагат със сертификат, но той ще улесни пътуването, като ще помогне на притежателите му да бъдат освободени от ограничения, като например карантина.

 „Цифровият сертификат на ЕС за COVID е достъпен за всички и обхваща направена ваксинация срещу COVID-19, направен тест и преболедуване. В последния изброен случай сертификатът ще е валиден само 180 дни след първия положителен резултат от теста.“, обяснява Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Документът се издава безплатно от националните органи в държавите-членки на Европейския съюз при поискване и се признава от всички 27 държави-членки на ЕС, както и от Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария. Сертификатът може да се съхранява на смартфон или таблет и може да бъде издаден от центрове за извършване на тестове и здравните органи по преценка на отговорните национални органи и трябва да бъде предоставен и в печатна версия с QR код при поискване на гражданина. QR кодът в удостоверенията на пътниците ще бъде проверяван първо от наземните оператори, а след това и от служители на граничен контрол, без да се обработват или съхраняват лични данни.

„Трудно се пътува в момента. Миналата година беше почти невъзможно, но фактът, че имаме вариант за решение на проблема, какъвто се явява цифровия сертификат, ще даде нова възможност за рестарт, включително и на индустрията на туризма.“, смята проф. д-р Мария Станкова – зам.-декан на Стопанския факултет при Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Това мнение подкрепя и доц. д-р Елена Ставрова – ръководител на катедра "Финанси и отчетност".

Съгласно новите правила държавите членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.

Освен това Комисията пое ангажимент по линия на Инструмента за спешна подкрепа, за да подпомогне осигуряването на тестове на достъпни цени.

Здравният сертификат е валиден 12 месеца. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12