Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Росица Гърджелийска: Често рисувам контрасти

„Преди главно използвах маслени бои и се борех с грамадни платна, но с времето това спря да ми харесва. Постепенно се преориентирах към техника, която хем да ми харесва, хем да не изисква толкова пространство.
Тънкописецът ми е голяма страст, а акварелът – голяма мъка, с която се боря от години, и която вече се превръща в любима техника. Не се придържам към един стил, а ги редувам, в зависимост с какво рисувам и какво искам да нарисувам. Творя както ми дойде отвътре и по този начин запазвам желанието и мотивацията си да се изразявам върху лист хартия.“, казва за избора си на средство за изразяване в творческите си търсения Росица Гърджелийска пред приятелите ни от "Кадър 25".

А какво си казаха Валентин Дишев и Росица Гърджелийска в разговора, прозвучал в ефира на Радио Благоевграз, можете да чуете сами:Росица Гърджелийска е родена през 1989 г. в София. Завършила е бакалавърска програма „Изящни и приложни изкуства“ и магистратура „Компютърна анимация“ в Англия.
След 6 години престой в Кентърбъри решава, че е време да се завърне в България и твърди, че животът ѝ драстично се подобрява.
Вече 6 години работи в Киноцентър „Бояна“ като 3D modeler & texturing artist, заобиколена от креативни, талантливи и много амбициозни хора. През останалото време рисува традиционно както за себе си, така и по проекти за книги. Дълги години нейна мечта е да илюстрира детски книжки и споделя, че е повече от щастлива, че в момента това се реализира.

Вижте още
Светлана Василева – Strela

Светлана Василева – Strela подарява „Съкровище“

След последните си музикални проекти „Мощен“ и „Книга“, одухотворената Светлана Василева – Strela зарадва феновете си с нова нежна и вдъхновяваща песен, озаглавена „Съкровище“. „Песента се роди като идея лятото, тази година. Работихме със Щерион Пилидов по аранжимента, изключително талантлив, той пресъздаде виолончело, цигулка, пиано, бас,..

публикувано на 05.12.21 в 14:38
dobrovolchestvo_new.jpg

Костадинка Тодорова: Доброволчеството е мисия!

На 5-ти декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 година по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да дават по-голяма гласност на дейността на доброволците, да изказват уважението и благодарността си към тях. Защото,..

публикувано на 05.12.21 в 11:31
Поли Генчева

Поли Генчева, режисьор на „Отново съм тук“: Целият материал на филма е минал през сърцето ми

В самия край на тази трудна година на кризи от различно естество един филм тръгва към своята публика и всички нас, за да ни зареди с надежда и със светлина. Под знаковото име „Отново съм тук (Here I am, Again) той се появява, за да разкрие детайли от последните две години на алпиниста и учен-зоолог Боян Петров, и малко след това - между..

публикувано на 04.12.21 в 18:36

С въглищна вода „Струма“ и „Разметаница“ почерпиха новоизбраните депутати

„Грийнпийс“ – България посрещна новоизбраните депутати в първия им работен ден с по бутилка „Въглищна вода“. Специалната серия включва седем различни вида вода от басейни, които са изложени на замърсяване или са засегнати, заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия. Това са язовирите „Розов кладенец“,  „Овчарица“ и реките -..

публикувано на 04.12.21 в 13:27

Община Благоевград е „на ръба“ на финансова стабилност

Това заяви в интервю за Радио Благоевград кметът на общината Илко Стоянов. Общината няма излишни пари. Разходите трябва да се прецизират. 2021-ва година бе трудна. Говорихме за пандемията, за икономическата криза. Имаше три избора за народни събрания, избори за президент, имаше избори за кмет на общината, както и за кметове на кметства в общината,..

публикувано на 03.12.21 в 15:12

„Рестартирай Европа“: Ще се спре ли манипулирането на километражите на автомобилите

Европейската комисия одобри програма срещу манипулирането на километражите на автомобилите, която е предложена от българския евродепутат Андрей Новаков. Средствата в размер на 1 милион и 250 хиляди евро са осигурени от бюджета на Европейския съюз. Предложението е да се създаде единна информационна система, която да обединява данните от годишните..

публикувано на 03.12.21 в 13:02
Дядо Коледа

„Дядо Коледа с мустак“ отново помага на семейства в нужда в Гоце Делчев и района

В най-празничния месец от годината, когато сърцата на хората се отварят най-широко, е в ход нова доброволческа акция, която има за цел да помогне на хора и семейства с нисък социален статус или в нужда. Зад нея стоят Катерина, Тодор и Йоанна – трима приятели, завърнали се в родния Гоце Делчев заради ситуацията с COVID-19.  „Ние сме група..

публикувано на 02.12.21 в 12:34
Подкасти от БНР