Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сдружение „SaveHer” с послание към жените, жертви на домашно насилие

Днешният ден – 25 ноември е ден за елиминиране на насилието над жените. В българското законодателство липсват дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, заявяват от Български фонд за жените. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. В България, МВР все още не води официална статистика на сигналите и случаите на домашно насилие. Формално домашното насилие не е обособено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

По повод Световния ден за елиминиране на насилието над жените – 25-ти ноември, в Столицата днес от 14:00 часа всеки ще може да напише на празен плакат своето послание към жертвите на домашно насилие. Фондация „Аме” и сдружение „SAVE HER” организират събитието, за да предизвикат повече хора да се ангажират с проблема.

Националната Гореща телефонна линия осигурява помощ за пострадали от домашно насилие и трафик на хора, като насочва пострадалите към социални услуги в цялата страна. Повече информация може да получите на сайта на Фондация „Асоциация Анимус”: https://animusassociation.org, от сайта на SaveHerBg”: https://saveher.bg, както и Фондация Аме”: https://ame-bg.com


Вижте още
Доц. Тодор Широв

Доц. Тодор Широв: При загуба на обоняние потърсете лекар специалист

Между 5 и 13 дни е терапевтичният прозорец, след който човек рискува да загуби способността си да усеща миризми завинаги. Загубата на обоняние се превърна в нещо нормално от началото на пандемията с COVID-19. Оказва се обаче, че това е смущение, което ако не отшуми до две седмици, трябва задължително да се лекува. В противен случай човек..

публикувано на 01.12.21 в 13:08

Младежите от БЧК – Благоевград с АНТИСПИН кампания

Днес международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 година е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. Тази година денят е под надслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“. Днес по време на АТНИСПИН акция..

публикувано на 01.12.21 в 12:53

И младите хора у нас се интересуват от историята на България

Млади хора от Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организираха шествие с повод 102-рата годишнина от подписването на Ньойския договор. Той е подписан на 27-ми ноември 1919 година в едно парижко предградие. След това от страната ни са откъснати немалко територии – Западните покрайнини, района на Струмица в Северна Македония, освен това и българските..

публикувано на 30.11.21 в 16:20
Д-р Веселка Мончева

Д-р Веселка Мончева: Спад на болните с COVID-19 в Пиринско, излизаме от червената зона

„154 са новоинфектираните с COVID-19 в област Благоевград за последното денонощие. Най-много са те в областния център – 31, Петрич – 29, но съобразно брой жители, най-много са те в община Петрич. Гоце Делчев – 16, Сандански – 14 случая, Разлог – 4. За предходната седмица се наблюдава лек спад в заболеваемостта – 759 инфектирани, преди 2..

публикувано на 30.11.21 в 15:03

„Рестартирай Европа“: Демокрацията, климата и околната среда – най-актуалните теми за бъдещето на Европа

Най-голям брой идеи са привлекли темите за демокрацията в ЕС, за климата и околната среда. Това става ясно след втората пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която обърна внимание на предложенията на младите хора и отчете постигнатия напредък до момента. Сесията се проведе на 23 октомври в Страсбург и събра граждани,..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Повече валежи през декември

Новата седмица започна с доста динамично време и в Югозападна България. Сбъдна се прогнозата на синоптиците за валежи от сняг в последния ноемврийски ден, като на места се образува и снежна покривка. До края на деня валежите ще спрат, но ще продължи да духа северозападен вятър, с който ще нахлува доста студена въздушна маса.  „Предстои чувствително..

публикувано на 30.11.21 в 11:15

Ученици от Петрич с жест към пенсионерите от село Габрене

Пореден жест на подкрепа за съхранение на културата и традициите на Подгорието, осъществиха младите благотворители от екипа на г-жа Анелия Попова от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” в град Петрич. Младежите дариха на възрастните хора от пенсионерския клуб в село Габрене, спечелената от тях награда от проект под формата на хладилник, от който пенсионерите в..

публикувано на 29.11.21 в 13:27
Подкасти от БНР