Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Браншовици настояват за спешен Консултативен съвет по тютюна

Ръководството на Националната асоциация на тютюнопроизводителите проведе среща със земеделския министър д-р Иван Иванов с настояване за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна през февруари. Събитието е част и от поредица работни срещи на земеделските експерти с бизнеса, на които ще бъде обсъден Националният стратегически план на България. 
„Идеята е да има разговори с представители на браншови организации от различни земеделски сектори, преди провеждането на следващото заседание на Тематичната работна група, което се очаква да се проведе на 17 февруари. На 12 януари е срещата на сегмента „Растениевъдство“, на  13 януари  – „Животновъдство“ и на 14 януари – преработватели. Това всичко ще бъде затворено със заседание на Тематичната работна група на 17 януари. Затова настояхме за свикване на спешен Консултативен съвет по тютюна, който се надяваме да се проведе до средата на месец февруари“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ, 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI. 
Като точка в дневния ред на бъдещия Консултативен съвет по тютюна, е предложено да бъде разгледана Преходната национална помощ за тютюна за 2021 година, като все още не е ясно, кога ще бъде изплатена тази помощ. Надеждите са, това да се случи до края на месец март.
„Настояхме Консултативния съвет да се проведе през месец февруари, защото трябва да се определят единичните ставки по сортови групи тютюн, след това, те трябва да бъдат изчислени от ДФЗ в рамките на 20 дни и да бъдат изплатени в срок, за да могат да се използват за залагане на продукцията за следващата стопанска година“ – уточни Цветан Филев.
В дневния ред на Консултативния съвет ще бъде включена и точка, касаеща реформираната Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, след 2023г. 

Вижте още

Календар с кауза издадоха младите петрички планинари

С интересна инициатива започнаха новата година членовете и ръководителите на Клуб „Млад планинар“ – Петрич, които вече издадоха собствен календар с кауза. Снимките са направени от самите деца по време на преходи и събития през миналата година. Най-добрите фотографии са поместени в благотворителния календар с кауза.  „По време на походите високо в..

публикувано на 27.01.22 в 17:00

Проф. Магдалена Панайотова: Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството между Изтока и Запада

„Дадох си сметка, колко важна e темата за разбирателството и неразбирателството между Изтока и Запада. В темите, които съм разглеждала се оформя образът на своя, на другия, на чужденеца, приключенията на идентичността, търсенето на ориентири в съвременната среда и се дискутира възможността да бъдем истински толерантни, защото различието продължава да..

публикувано на 26.01.22 в 17:43

Цветан Филев: Редно е да се осигуряваме на реалните пари, които получаваме

Спешно провеждане на Консултативен съвет по тютюна към министъра на земеделието, най-късно до средата на февруари 2022 г., поискаха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, с второ писмо до ръководството на земеделското министерство. Спешността на заседанието се налага поради факта, че вече излезе Индикативният график на Държавен..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Предстои среща с представители на Българо-германската търговско промишлена палата в Благоевград

Не спира интересът на български и чужди фирми за развиване на производство в Благоевград. Това заяви кметът на община Благоевград Илко Стоянов в интервю за Радио Благоевград. Последният разговор е бил с представители на германска автомобилна компания, която се интересува от Благоевград за част от своите производства. Важно за бъдещите инвеститори е..

публикувано на 26.01.22 в 10:46
Тодор Галунов

Разговорите със Северна Македония продължават

Положителен е фактът, че премиерът Кирил Петков започна своите разговори с новия министър-председател на Северна Македония Д.Ковачевски. Отношенията между двете страни, съседки на Балканите, трябва да са ясни и да няма тъмни страни. Това заяви в интервю за Радио Благоевград политологът проф. д-р Тодор Галунов. Но, има и някои пропуски. Първият е във..

публикувано на 24.01.22 в 10:20

Радина Калдамукова: Градското земеделие е начин да направим градовете по-зелени и екологични

„По дефиниция градското земеделие е отглеждане на различни земеделски култури, билки, храсти и дървета в градска и крайградска среда. Целта е да се завърнем към изгубените си корени, към природата и да направим  градската среда по-зелена и по-здравословна “, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова, магистър по геоекология, с..

публикувано на 24.01.22 в 10:14
mihail_nedelchev

С Михаил Неделчев за втория том на "Как работи литературната история?"

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с проф. Михаил Неделчев за неговата нова книга – втория том от поредицата "Как работи литературната история?": "Литературноисторически персоналистични сюжети". Вторият том на поредицата "Как работи литературната история?" – "Литературноисторически персоналистични сюжети", е композиран в две книги,..

публикувано на 23.01.22 в 12:25
Подкасти от БНР