Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Календар с кауза издадоха младите петрички планинари

С интересна инициатива започнаха новата година членовете и ръководителите на Клуб „Млад планинар“ – Петрич, които вече издадоха собствен календар с кауза. Снимките са направени от самите деца по време на преходи и събития през миналата година. Най-добрите фотографии са поместени в благотворителния календар с кауза. 
„По време на походите високо в планината, мобилните телефони са обикновено забранени и неизползваеми, защото на местата, които се посещават, няма обхват. Но пък устройствата са често в ръцете на младите природолюбители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич. С тях, децата запечатват прекрасните природни красоти, които виждат. Идеята е, тези фотографии да бъдат използвани в издаването на календар, със средствата от който, ще се организират курсове по мобилна фотография. Благодарение на уроците, децата ще се научат, как по възможно най-добрия начин, да запечатат красивите моменти, които виждат по време на техните походи и събития“ – обясни за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.
Целта е да се покаже на младите хора, че мобилното устройство може да се използва и с друга цел, освен за споделяне и чатове в социалните мрежи. Амбицията е, календарът да се издава всяка година с най-добрите снимки, направени от децата. На своеобразен вътрешен конкурс, ще бъдат селектирани най-добрите фотографии. 
Младите планинари и техните ръководители нямат възможност да издават календарите със собствени средства, затова всеки, който има желание, може да подкрепи благородната кауза, като се свърже с организацията. 
„Събраната сума до момента не е никак малка, около 240 лева, така че съвсем не са малко тези, които се отзоваха досега. Хората, които проявиха интерес към календара, в по-голямата си част са наши членове, но има и наши съмишленици и приятели от цялата страна, които научиха от социалната мрежа за нашата кауза и решиха да я подкрепят. Така че, сме изключително щастливи, че тази година, на бюрата на много хора, ще стоят снимките, направени от нашите деца от едни от най-красивите места в България“ – коментира още Гергана Сандъкчиева.
Подробностите можете да чуете в звуковия файл:
Вижте още

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53

Весела Калъчева: Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование

„ Най-важната и най-голямата инвестиция е в образование. Защото няма нищо по-страшно от невежи хора. Защото тези невежи хора са и гласоподаватели. Ето защо  ние  направихме националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, за да насърчим учителите да започнат да използват информационни технологии в преподаването си “, каза за Радио..

публикувано на 17.05.22 в 15:50

Светът като чудо или „Може ли да ме полюлееш“

   "Именно светът като чудо е отправната точка на авторката в сборника с разкази „Може ли да ме полюлееш“. Чудо, което провокира въображението да създаде истории, движещи се на границата между реалното, психичното и сомнамбулното, между  съня и събуждането, между пейзажа на фантазията и бързата скица от натура. Сякаш действително едно око поглежда през..

публикувано на 15.05.22 в 22:49