Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворени са вратите на музея в Благоевград

Служителите на Регионалния исторически музей предприеха ефективни стачни действия заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на институтите в Проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 година. 
„Отношението, което демонстрират отговорните фактори към нашите искания и нашия протест показват, че всъщност те са тотално незаинтересовани от това.  Явно ще трябва да се стигне до по-сериозни протестни действия, явно ще трябва да покажем по по-ясен начин какво би се случило с нашето общество“ – каза в интервю за Радио Благоевград директорът на музея Кирил Алексиев. Той посочи, че едно от исканията е да се увеличи единният разходен стандарт за издръжка. Според него много грешно и превратно се тълкува това искане.  
„Вчера гледахме изявлението на финансовия министър, който ясно заяви, че пари за заплати не дава. Всъщност в единния разходен стандарт не влизат само заплатите, които са за хора със специално образование, извършват специфична, изключително трудна и много сложна работа. Заплатите са мизерни и недостатъчни, направо подигравателни. Но това не е най-важното. В единния разходен стандарт влиза цялата издръжка на закритите площи в музея. Ние се надяваме да се сложи на открити площи, защото такива няма, а има цели археологически паркове, които трябва да се поддържат. Поддръжката на едно такова място гълта огромни средства“ – обясни още Кирил Алексиев и даде пример със Скаптопара. Ако се стопанисва, само за косенето през годината ще са необходими поне 20 хиляди лева. Трябва да има човек за охрана, един или двама, трябва да има човек, който да развежда туристите, а това са разходи за заплати. Трябват още пари за ток, вода, инфраструктура, ремонтни дейности. 
Кирил Алексиев припомни, че сградата на Регионалния исторически музей в Благоевград е строена през 1979 година и основен ремонт досега не е правен.  Правени са козметични ремонти. „Ситуацията е изключително аварийна. Фондовите хранилища са в много лошо състояние. Имаме плесени, влага, т.е. заради възрастта на сградата и съвсем ясни конструктивни проблеми, е необходима значителна намеса. За цялата минала година успяхме да заделим 30 хиляди лева за ремонти. А тук не е само сградата на музея. Имаме две лаборатории за консервация и реставрация; къщата на Георги Измирлиев – Македончето; базата в с. Покровник, която е огромна по територия и всъщност това е фондовата база, в която се съхраняват всички материали. Всичко това е в изключително тежко състояние. Отделно имаме проблем  със свличащата се земна маса зад музея. Пишем преписки, докладни. Никой не ни обръща внимание по никакъв начин.“ – сподели още Кирил Алексиев. 
„Силно се надявам музейната общност да е единна, това е много важно, много е важно да бъдем подкрепени от другите сектори. Ние освен културен институт, донякъде сме и образователен институт, защото подпомагаме образователните дейности. Не виждаме подкрепа засега от учителите, които подкрепихме при тяхната стачка. Ние искаме да имаме възможност да изпълняваме служебните си задължения. Нашите служебни задължения са да съхраняваме културно историческото наследство на България, да го популяризираме, да го изучаваме, а ние нямаме тази възможност“ – заключи директорът на Регионалния исторически музей Кирил Алексиев и допълни, че ако исканията им не бъдат чути, протестите най-вероятно ще продължат и на 3 март – националния празник на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50