Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата в подгорските села са в трагично състояние

Жители на подгорските села Коларово, Ключ, Камена и други населени места от района, алармираха Радио Благоевград за много лошото състояние на пътната мрежа в тези населени места. Огромни дупки, наноси от валежи, липса на асфалтова настилка, а там, където има такава, е на кръпки или полуразрушена. На изпратените до медията ни снимки се виждат по-скоро "лунни пейзажи", отколкото улици и тротоари.

Хората негодуват, готови са на протести, заканват се да спрат да си плащат и данъците. Разносваческите фирми предупреждават, че скоро може да прекратят снабдяването с хранителни продукти. 

„Проблемът е стар, но решение засега няма“ – категорична е Величка Спасова, кмет на петричкото село Коларово, според която, уличната мрежа и в останалите населени места в Подгорието е в трагично състояние. За Радио Благоевград тя съобщи, че е поставила този въпрос лично на премиера Кирил Петков при неотдавнашното му посещение в петричко.

„Срещнах се с министър-председателя, той обеща. Поставих въпроса и за делегираните бюджети, защото селата нямат такива и не могат да бъдат второстепенен разпоредител на средства. Той обеща да обърне внимание. Аз съм изпратила писма до петте най-важни институции в държавата и там е споменат и проблемът с инфраструктурата. Моето предложение е да бъде създаден Фонд за малките населени места, който да отпуска средства именно за тях. Крайно време е да организираме подписка от местните жители, която да изпратим до Министерския съвет, защото селата ни ги има в историята от 16-ти век, а има улици, които не са видели подобрение от 16-ти век. Положението е стигнало дотам, че да си сложим налъмите и да тръгнем по улиците“ – сподели Величка Спасова, според която трябва да се търси решение на този проблем на национално ниво. По думите й, все повече са младите хора, които искат да си купят къщи в село Коларово и да живеят постоянно там, но проблемът с пътищата ги разколебава.


Запознахме с проблема и кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, на когото изпратихме и снимковия материал, предоставен ни от жители на подгорските села. 

„Това, което мога да каже е, че и тази година се предвижда капиталов разход за тези същите села. Тази година, за пореден път, ще бъдат сменени и водопроводи и цялостно реконструирани улици, тоест, ще бъдат бетонирани, заедно с тротоарните пространства. Само че, изборът на коя улица да бъде направен ремонтът е на кмета на даденото населено място. И в трите села тази година ще има инвестиции от страна на общината“ – коментира за Радио Благоевград Димитър Бръчков. Той не уточни, колко ще бъдат отпуснатите средства, защото все още не е приет бюджетът на Общината за тази година. Очаква се това да стане през следващите дни. 

На  въпрос, защо в някой населени места пътната инфраструктура е в добро състояние, а в други не, кметът на Община Петрич обясни, че тези три села са били едни от най-пострадалите от природните бедствия през декември миналата година. Все още няма допълнителни средства от националния бюджет за тези ремонти, а населените места в общините Петрич и Сандански са по 52, което изисква много средства за поддръжка. 

Димитър Бръчков обеща, че ремонтът на уличната мрежа по селата ще започне до края на годината, след приемането на общинския бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27