Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: Нищо страшно няма да се случи, ако Северна Македония открие културен център в Благоевград

Бойко Станкушев
Снимка: Кирчо Стоичков

Нищо страшно няма да се случи, ако Северна Македония открие културен център в Благоевград, ако се обособи едно пространство, в което този съседен народ да си представя културни програми, да се организират някакви форуми и аз съм сигурен, че те ще бъдат съвместни“, коментира за Радио Благоевград Бойко Станкушев – журналист, директор на Антикорупционния фонд и съучредител на Клуба за българо-македонско приятелство. В него се включиха повече от 100 изявени българи, знакови имена от Република Северна Македония, в това число и двама нейни бивши премиери. „Не разчитаме толкова на количеството, колкото на чисто човешкия порив, на експертизата на членовете на клуба, на желанието да живеем в един нормален, цивилизован подрегион на Европа. Нещо, което не се е случвало прекалено дълго време“, каза още Бойко Станкушев и поясни, че усилията на членовете на клуба ще бъдат насочени към „създаване на условия не само за културно сътрудничество, но и за нормален политически диалог, за по-интензивен „алъш-вериш“, както се казва, защото има много възможности от това да печелят народите в двете страни“. Според Бойко Станкушев „в последните 30-32 години политиците от двете страни абсолютно безцеремонно и нагло се опитаха, няколко пъти и за съжаление успяваха, да използват чисто човешките чувства на хората от двете страни на съществуващата граница между Република България и Република Северна Македония за някакви си техни нужди“. Най-болезнената част от това, което предстои, именият журналист вижда в намирането на начин за постигане на съгласуваност в историческия прочит на минало, защото там са най-големите различия. „Малко трябва да се обърнем и към себе си, но да изискваме и от тях същото“, подчерта той.

Интервюто с Бойко Станкушев чуйте в звуковия файл:Вижте още

Световният тютюнев елит дискутира бъдещето на Сектор „Тютюн“

Европейските и световни политики по отношение бъдещето на тютюна бяха част от дискутираните теми на двудневното Международното изложение World Tobacoo Expo Europe 2022 , което се проведе в София на 18 и 19 май. „Това е най-голямото тютюнево изложение за цяла Източна Европа, което е предпоставка на него да си дадем среща всички сегменти..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Празник в болницата в Гоце Делчев

100 годишен юбилей отбеляза болницата в гр. Гоце Делчев с поредица от събития. Вековният юбилей бе уважен от заместник-министъра на здравеопазването д-р Петър Грибнев, заместник-председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов, народния представител Екатерина Димитрушева, областния управител на..

публикувано на 20.05.22 в 11:20

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53