Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикризисни мерки: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за семейства с деца

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Приетите мерки са на база общите ни виждания като коалиция, че, когато става дума за стандарта на живот на българите, за овладяване на кризата, ние сме единни, заяви днес на брифинг премиерът Кирил Петков:

"Целта е подкрепа за най-уязвимите от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца, както и фокусиране върху горивата и ел. енергията".

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Така няма да е необходимо да се плащат добавките от 60 лв. и ще има допълнително индивидуално процентно увеличение.

По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

От 1 юли минималната пенсия вече ще бъде 467 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват детски риболовни училища в Благоевградска област

По време на Общото събрание на Националния ловно-рибарски съюз бе взето решение да се организират и финансират риболовни училища, съобщиха от пресцентъра на съюза. Става въпрос за 10 сдружения, които имат кръгли годишнини през 2024 г. Експертите на НЛРС-СЛРБ стартираха срещите със сдруженията, като първите бяха с ръководствата на ЛРС-Петрич, ЛРС-Гоце..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

Ремонтират училищно общежитие в Банско за над 2 милиона лева

Община Банско стартира изпълнението на още един мащабен проект -“Основен ремонт, реконструкция и обновяване на общежитието на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ - гр. Банско“ по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG-RRP-1.011-0003-C01 „Ремонт и модернизация на ученическо общежитие на Професионална лесотехническа..

публикувано на 29.07.24 в 09:26

Горещините продължават

Жълт код за опасно горещо време е обявен за днес в   21-а области на страната, сред които Благоевградска и Кюстендилска.Днес  ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се повишат още и максималните ще са предимно между 33° и 38° градуса.

публикувано на 29.07.24 в 08:15

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка

На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ по европейския механизъм за гражданска защита  и включването на самолет в гасенето. България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка Продължават усилията на екипите за овладяване..

публикувано на 28.07.24 в 17:13

Пожарът от Гърция навлиза в минно поле у нас

Министър Стоянов даде кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница. Пожарът на българо-гръцката граница навлиза в българската територия точно там, където има минно поле. България е задвижила механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), иска самолет за гасене на пожара. Стоянов обясни, че от гръцка страна..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

Банско изпраща юли с богата фестивална и културна програма

Над три хиляди от най-запалените киномани на приключенското кино гледаха в три вечери най- добрите премиерни и световни планинарски филми под открито небе в центъра на Банско на единствения по рода си за България филмов фестивал организиран от Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Община Банско.Младите и талантливи професионални..

публикувано на 28.07.24 в 14:28

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии. Сред..

публикувано на 28.07.24 в 13:11