Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим: Трябва да отстояваме историческата истина

Неврокопски митрополит Серафим
Снимка: БГНЕС

„Ще преживеем много горчивини по отношение на конфликта в който се преплитат интересите по отношението на историята на Българската православна църква. Най-вече там ще бъдат горчивините, които ще приемем или няма да приемем. Времето ще покаже, но трябва да отстояваме историческата истина“, каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. По повод признаването от страна на Вселенската патриаршия  и последвалото от Сръбската православна църква на православната църква на Република Северна Македония под името Охридска архиепископия, Неврокопският митрополит поясни, че  „по църковните правила следват да бъдат събрани съгласията на всички поместни православни църкви, след което Вселенският Патриарх да издаде разрешението за автокефалията (независимостта) на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия. Процесът на събиране на съгласията ще бъде времето и удобният момент, в който ще се изразят и съответните несъгласия, относно име или териториално разположение на новата автокефална църковна област“. Според Негово Високопреосвещенство  „историята е ясна и е категорично известно, че Охридската архиепископия е създадена и носи това име с прибавянето към него - Българска и за българите. И това е било в един много дълъг исторически период“.  Отказът през 2017 година на БПЦ да стане църква-майка на църквата в Северна Македония, Митрополитът коментира като „неприемливо предложени, защото това означаваше в следващия момент  веднага да бъдем заедно с тях в изолация от целия свят. Поради това, че няма такъв каноничен ред по който да го решим ние еднолично като православна църква. Трябва да бъде събрано съгласието на всички“. Според Митрополит Серафим „най-естественият ред е това, което тръгна през последните дни – възстановяването на общението с църковната общност на държавата Северна Македония. И в това общение, което ще изисква и време, мисля че по по-спокоен начин ще могат да се обсъждат и решават въпросите с миналото или с това, което предстои напред: имена, територия, всичко, което тепърва трябва да се установява. Трябва да се търси този начин на запазване на историческата истина и съответно постигането на едни добри, нормални, не само човешки, а и братски междухристиянски отношения. Преди всичко е това, че сме всички от едно православно семейство“.

По повод започналите национални чествания в Банско на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, Неврокопският митрополит нарече Свети Паисий Хилендарски „велик светилник на нашия народ, който освети пътя ни завинаги. За да бъдем това, което сме и днес, е тръгнало от светлината, която той запали“ и призова “Да съхраним жив този огън на вярата и родолюбието!“

Интервюто с Неврокопския митрополит Серафим чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49

ЮЗУ – Благоевград посреща директорите на българските неделни училища в Европа

От 7 до 10 юни, Югозападният университет е домакин на семинар за директорите на  българските неделни училища в Европа.  На поканата са се отзовали директори и учители от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция. „ Това е обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ и е първият такъв, който се..

публикувано на 07.06.23 в 09:23

Продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива

Заплахи няма, продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива , защото не може да се планират медицинските услуги – сподели за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, заместник-председател на Регионалната лекарска колегия и изпълнителен директор на дружеството на общопрактикуващите лекари – Благоевград. „ За първи  път,..

публикувано на 06.06.23 в 14:38

Надя Каратова: Тази година общините не се развиват, те оцеляват

Заместник-кметът на община Кюстендил Надя Каратова е сред отличените от Националното сдружение на общините за принос в управлението и развитието на местните финанси. Признанието, заедно с други свои колеги, тя получи по време на юбилейната Национална среща на финансистите от общините, провела се в края на месец май. „ Тази година не се..

публикувано на 06.06.23 в 13:41

Да виждаш смисъл в земеделието, въпреки трудностите

Едва ли има човек, който не обича картофки, а Исуф Низамов от гоцеделчевското село Огняново е човекът с най-вкусните картофи. От 7 години се занимава със земеделие.   Исуф Низамов и съпругата му обработват около 100 декара с картофи.  Имат двама сина, но те нямат интерес, помагат само когато се наложи. Единият се е насочил към ИТ сектора, а..

публикувано на 06.06.23 в 12:46

Емануил Йорданов: Никога няма да бъде разбрана истината за братя Галеви

Доколкото съм наблюдавал подобни процеси, съм склонен да заложа, че никога истината няма да бъде разбрана – коментира за Радио Благоевград Емануил Йорданов, бивш народен представител и министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов по повод многобройните въпросителни около  смъртта  на  Ангел Христов,  един  от така наречените..

публикувано на 06.06.23 в 12:38