Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

De minimis и за тютюнопроизводителите, които не са получили такава помощ

От 1 до 15 август тютюнопроизводителите могат да подават документи за подпомагане по Схемата de minimis за компенсиране на част от производствените разходи за отглеждане на тютюн. Финансовата помощ е насочена към тютюнопроизводители, които не са получили de minimis в началото на годината, тъй като не са отговаряли на условията по Схемата за 2021 г.

Схемата не е нова, но НАТ- 2010 извоюва правото, такава помощ да получат и тютюнопроизводителите, които не отговаряха на всички условията за получаване на този вид подпомагане. Става въпрос за тютюнопроизводители, регистрирани частично през 2021г., но не притежаващи тогава целия набор от документи, поради което не са получили de minimis. Сега се дава право и те да получат помощта, ако са регистрирани през 2022 г. и притежават всички необходими документи“ – уточни Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн - ELTI.

Отпуснатите средства са в размер на 360 хиляди лева, те са неусвоени от договорените преди това 3 милиона лева по de mininis за тютюнопроизводителите.

Средствата ще получат само тези, които миналата година не са получили този вид подпомагане. Останалите над 1900  стопани, които са получили подпомагането, не ги касае“ – уточни още Цветан Филев.

Заявленията за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен Фонд ”Земеделие“ по местонахождение на площите, на които се отглежда тютюнът. До края на август парите трябва да бъдат преведени по сметеките на тютюнопроизводителите, в размер на 120 лева на декар.

Дано, тютюнопроизводителите отидат да кандидатстват и усвоят тези средства, защото, когато останат неусвоени за трети път такива средства, те ще бъдат разпределени към друг земеделски сектор“ – допълни председателят на НАТ, 2010.

Според Цветан Филев, около 50 % от тютюневата реколта вече е прибрана. Това важи и за четирите сортови групи.

„Но, това все пак е окомерен показател, защото суровината не е минала през кантар. Той ще покаже колко сме добили в национален мащаб и какъв е добивът от декар, но когато приключи изкупната кампания. Надявам се, при добри климатични условия, това да се случи през месец ноември, 2022 г.  и при добро стечение на обстоятелствата, да приключи към февруари, 2023г. Тогава ще теглим чертата и ще стане ясно, дали това, което го даваме като данни, е така“ – допълни още Цветан Филев.

Той апелира към тютюнопроизводителите да приложат всички професионални практики, за да получат екстра качество на тютюневата суровина. Само по този начин, тя може да бъде продадена, в условията на тежка конкуренция на съседните държави – Турция, Северна Македония и Гърция. Към момента е трудно да се каже какво ще бъде качеството на тютюна тази година, защото това много зависи от климатичните условия и начина на съхранение от стопаните.

Цветан Филев изрази надежда, че няма да има проблеми в комуникацията с новия служебен министър Явор Гечев и договореностите, които вече са направени, ще бъдат спазени. Темите, които ще бъдат коментирани с него са в три посоки - Стратегическият план на България за функционирането на цялото селско стопанско в новия програмен период до 2027г., договаряне на помощ по Схемата de minimis за тютюнопроизводителите, регистрирани през 2022г., както и осигуряване на средства за подпомагане на Сектор „Тютюн“ по COVID мярката.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още

Предстои седмото издание на The Brava Balkan Fest

Фестивалът ще се проведе в два поредни дни, на 02 и 03 септември, на обичайното си място - пред кметството на село Дъбрава.  Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Росен Георгиев, който е организатор и създател на The Brava Balkan Fest. Тази година концертните вечери ще бъдат тематично разделени, за да удовлетворят музикалните предпочитания..

публикувано на 11.08.22 в 11:55

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати..

публикувано на 08.08.22 в 14:42

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков...

публикувано на 08.08.22 в 13:39
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24