Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Допълнителен прием в специалност „Култура и медии“ на Югозападния университет

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград обявява допълнителен прием на две свободни места в специалност „Култура и медии“, останали незаети след първо и второ класиране. В специалност „Културология и културен мениджмънт“ свободните места са 4. „При голям интерес от  кандидатстудентите, могат да се прехвърлят. Т.е. ако има повече от двама желаещи да учат „Култура и медии“, можем да ги прехвърлим от специалността „Културология“.  Срокът за подаване на документи за този допълнителен прием е 30 септември. Има два начина за кандидатстване: единият е с оценката от зрелостния изпит, вторият, към който има доста голям интерес – е за хора, които са завършили средното си образование малко по-рано, като сред тях има и такива, които не са полагали матури. За тях кандидатстването е с нашите конкурси за есета. Темите са публикувани на сайта на университета, при интерес всеки може да се свърже с нас. Една от темите е „Новото нормално“, другата тема е свързана с фалшивите новини, има и тема, свързана с войната в Украйна. Всеки, който е осъзнал, че медийната грамотност е нещо важно, че тя е първата предпоставка за добра професионална реализация, както днес, така и в бъдеще – може да кандидатства за нашия допълнителен прием“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в Югозападния университет „Н. Рилски“ – Благоевград. По думите и специалността „Култура и медии“ става все по-актуална, защото днес живеем в ситуация на информационна война. „За да оцелеем в тази ситуация, трябва да разпознаваме фалшивите новини, да знаем как да разпознаваме и как  да се държим с троловете  в социалните медии. Да имаме базова медийна, информационна, дигитална грамотност. Именно затова решихме тази година да направим по-широк прием в много актуалната специалност „Култура и медии“.

  Специалността „Култура и медии“ обучава кадри за рекламната индустрия, печатните електронни и нови медии, както и експерти в отделите по комуникации и връзки с обществеността в сферата на местната и държавната власт и бизнеса.  „Полето за реализация на студентите е много широко. Всяка година завършващите студенти доказват колко широки компетенции притежават. Добавям и експерти по социални медии, а много от нашите студенти работят в музеи, министерства, общински структури. Даваме широка палитра от знания и умения, благодарение на която студентите ни се реализират в много широк кръг от сфери“.

  Специалността е акредитирана и предлага богати възможности за професионални стажове във водещи институции и медии в Благоевград, региона и столицата. „Много харесвана възможност от нашите студенти са стажовете и обучението по програма „Еразъм+“. Имаме множество договори с чуждестранни университети – в Италия, Гърция, Турция и много други държави. Студентите ни получават възможност да пътуват и избират между това да учат в чужбина един семестър и да работят. Партньорските ни институции осигуряват платени стажове в чужбина. Възможностите за пътуване по програма „Еразъм +“ са през всичките четири години на обучението. Върви съвместно с редовното обучение“.

  Гл. ас. д-р Силвия Петрова уточни, че  тази година за първи път има голям интерес от чуждестранни студенти.  „Нашите български студенти, които тази година ще бъдат първи курс, ще се обучават в една доста шарена културна среда, имат възможност да направят контакти със свои  връстници от чужбина. За нас това е индикация, че специалността „Култура и медии“ ще става все по-търсена и престижна. Това, което предлагаме, и към което има особен интерес от няколко години – е възможността за съчетаване на обучението с работата. Днес има много студенти, които работят и се отнасяме с разбиране към това. Изготвяме специални учебни планове за работещите студенти, предлагаме възможности за гъвкаво посещаване на лекции и упражнения. Даваме им възможност да включват случаи от своята работа при разработване на курсови и изпитни задачи. Т.е. даваме им възможност за преплитане на работата с ученето по възможно най-приятния начин. Наред с това имаме много модерна учебна среда. Все повече от нашите преподаватели залагат на модерни методи за водене на лекциите, на диалога със студентите, на практическите задачи и включването на задачи от всекидневния живот. Точно това дава възможност да излезем от класическата форма на висшето образование, разбира се, даваме солидни теоретични познания, които съчетаваме с практически задачи“.
Вижте още
Йова Станкова

Наследничка на Йовков представи роман в Благоевград

Наследничката на класика Йордан Йовков - Йова Станкова представи романа си „Затворен в теб“  тази вечер. Домакин на събитието беше Градската художествена галерия в Благоевград. Авторката е от рода на класика на българската литература Йордан Йовков, нейната прабаба е негова племенница. Като дете младата писателка живее в Ангола, Африка, където..

публикувано на 21.09.22 в 19:26

Още три СТЕМ центъра откриват в ЮЗУ

През 2020 година стартира Националната програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, която създава нова визия на българското училище. Програмата е за средните училища, но не касае университетите. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е първият университет в България с изграден СТЕМ център за подготовка на бъдещите учители. „ Замисълът на СТЕМ..

публикувано на 20.09.22 в 15:34

Златно световно първенство за българската художествена гимнастика!

От 14 до 18 септември в София се проведе 39-то Световно първенство по художествена гимнастика. В него взеха участие гимнастички от 62 държави. Българските грации се представиха отлично. В индивидуалната надпревара наш представител беше единствено Стилияна Николова, след като Боряна Калейн не взе участие заради боледуване. Стиляна спечели 3 сребърни..

публикувано на 19.09.22 в 12:59

Инж. Васил Бачев: Общинско предприятие „Чистота“ в готовност да посрещне първия сняг

Към този момент Общинско предприятие „Чистота“ – Благоевград разполага с около 200 тона сол и пясък на склад, което осигурява напълно началото на зимния сезон. „Автомобилите са налични, в момента се обслужват и подготвят за работа при зимни условия. Съгласно оперативния план е заложено да се използват наличните автомобили в предприятието...

публикувано на 19.09.22 в 09:38

Среща с проф. Мария Цакова, която говори за болката

   Професор Мария Цакова  е  ключова фигура  от най-новата българска емиграция в САЩ. Напуснала България точно три дни след  10 ноември, 1989 година, когато Тодор  Живков пада от власт.  Повече от  15 години тя се занимава с историята на  сънародниците ни, които след неуспеха на Илинденското въстание, тръгват по дългия път към  Новия континент...

публикувано на 18.09.22 в 16:49

Iskrata с нов сингъл – „Първи и последен“

"Имам доста неиздадена музика, която предстои да споделя със слушателите си. А "Първи и последен" (Remix) е една от много личните и най-любимите ми песни.”, споделя Iskrata. По-малко от два месеца след като издаде първия си соло проект от няколко години насам – "Черният път", Iskrata изненадва почитателите си с нова песен. Интересното този път е, че..

публикувано на 18.09.22 в 15:09

ПГ по туризъм и лека промишленост – Благоевград е първата иновативна гимназия

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград откри официално новата учебна година. Гимназията реализира план прием по четири модерни и атрактивни специалности: „Асистент на лекар по дентална медицина“; „Рекламна графика“; „Кетъринг“; „Организация и технология на фризьорските услуги“.  „От тази учебна..

публикувано на 15.09.22 в 11:22