Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има, няма да има! Синдикатите и бизнесът за двойната тарифа за тока

Автор:

"От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от различните енергоизточници, а ще създадат допълнително проблеми. През този механизъм, който се предлагаше, втората тарифа щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно."

Това мнение изрази пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пламен Димитров  Снимка: БГНЕС
Пламен Димитров Снимка: БГНЕС

Необходимо е час по скоро да се дефинира енергийната бедност, смята Димитров. По думите му на масата вече на няколко министри има разработка на БАН.

"По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, но е доста повече от сегашното число. Това е картинката."

"Това раздаване на калпак за домакинствата е разхищение на средства", посочи от своя страна Васил Велев.

В момента цената на мегават час за бита е 82 лева – и за бедни и за богати и 250 лева за предприятия – три пъти повече, като тук са и болници, училища, театри, музеи. Според разчети на АИКБ реалната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лева, добави той.

"Очевидно тази цена - 82 лева, е субсидирана силно за всички, което е неправилно. Както бедни, така и богати ползват тази субсидия и който потребява повече, ползва по-голяма субсидия."

Според Велев двете тарифи не са били обяснени добре и "има немощ те да се въведат".

Васил Велев
Васил Велев

Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия". Пазарът на електроенергия на едро в ЕС е фундаментално сбъркан, затова са всичките тези сегашни екстремни стойности на цената на електроенергията на борсата, при условие, че в България примерно нищо не се е променило и суровината не е поскъпнала, коментира Велев в предаването "Преди всички".

"Това е грешка на европейско равнище, която рано или късно ще бъде поправена. И ние сега да продължаваме като папагали да обясняваме как ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е точно обратното говорене. Не битът трябва да премине на свободния пазар, а всички трябва да минат на регулирани цени, така както е в Америка. В Америка пазарът не е безбрежно свободен и затова там цената не скача по този начин и е три пъти по-ниска от българската цена след компенсации".

Сегашният момент е изключително неподходящ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

"Състоянието на публичните финанси е силно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание надухме така разходите, че вземаме пари от Плана за възстановяване и устойчивост и с тях плащаме пенсии. Да, ама тия пари са за инвестиции", изтъкна още Васил Велев.

Според него се правят "много бързи стъпки към фалита на държавата".

За Пламен Димитров "новината за нашата смърт е силно преувеличена".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Питейна вода се разхищава в пернишките села

Масово се разхищава питейна вода в пернишките села, съобщиха от Общината. Издадената от кмета Станислав Владимиров заповед не се спазва от населението и докато едни газят във вода, хората от съседните улици нямат дори и за пиене. Управниците на населени места, които трябва да упражняват контрол, нехаят. За сметка на тези, които жадуват, други техни..

публикувано на 18.07.24 в 16:20

В Кюстендил отбелязаха рождението на Васил Левски

В Кюстендил беше отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  Церемонията започна с рецитал на младежи от Кюстендил, а присъстващите жители на града и представители на местната власт отдадоха почит пред личността, делото и саможертвата на Апостола на свободата. Пред паметника му на Ларгото в града бяха поднесени венци и цветя. В..

публикувано на 18.07.24 в 16:08

Общинският съвет отказа да ликвидира ВиК - Дупница

Общинският съвет в Дупница отказа да обяви процедура по ликвидация на ВиК. За предложението гласуваха 14 съветници, против бяха 7, а петима се въздържаха. Очакваше се ликвидацията да стартира от 1 август, когато “Кюстендилска вода” ще започне да оперира на територията на община Дупница. Групата на ГЕРБ гласуваха против заради високата цена на..

публикувано на 18.07.24 в 15:40

Над 50 горски служители се включиха в гасенето на пожари в Югозапада

Над 50 горски служители се включиха днес в гасенето и в охраната на горските пожари на територията на Юзападното държавно предприятие (ЮЗДП). Към момента активен е пожарът над село Фролош, който възникна преди няколко дни. Днес силите са съсредоточени в него като се правят противопожарни просеки и своевременно се потушават пламвалите огнища...

публикувано на 18.07.24 в 15:33

Кметът Методи Байкушев посрещна в кабинета си талантливи деца

Кметът Методи Байкушев посрещна в кабинета си тримата участници от Благоевград в Международната олимпиада по ментална аритметика, която се проведе в Истанбул, Турция. Супершампионът от олимпиадата Илиян Димитров на 7 г., Дейвид Балиев на 6 г. и Алекс Смуков на 7 г. са имената на децата, които прославят общината ни със своите знания. По време на..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Йордан Янев от ЛК „Джордан“ Благоевград получи купа „Лъвски скок“

От името на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев на Йордан Янев от ЛК “Джордан“ Благоевград бе връчена купа „Лъвски скок“. Това стана днес  на състезанието по лека атлетика под надслов „Достойни за името на Апостола“, което за  поредна година Община Благоевград и атлетически клуб “Джордан” организират по повод 187 години от рождението на..

публикувано на 18.07.24 в 13:38

В Перник отбелязаха 187 години от рождението на Васил Левски

С тържествена церемония в Перник бе отбелязана 187-годишнината от рождението на Васил Левски. Пред делото на Апостола глави сведоха политици, управници и граждани. Венци и цветя поднесоха областният управител Людмил Веселинов, общински съветници, народни представители. Венец беше поднесен и от името на кмета Станислав Владимиров. В отбелязването на..

публикувано на 18.07.24 в 13:02