Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дори за слепия е видима тенденцията за влошаване на икономическите параметри"

Любомир Дацов: Бюджетът е съставен йезуитски. Икономиката не е вълшебна пръчка

"Политиката, при която политиците се правят на добри и то в неподходящо време, винаги се наказва"

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Представеният вариант на държавен бюджет за 2023 г. е базовият вариант на бюджет, който в началото на служебното правителство беше показан като предупреждение и питане към политиците как ще намерят решение за очертаващия се дефицит. Няма съществен нов вариант, който да включва нови политики.

Това обясни в интервю за БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. По думите му бюджетът е съставен "доста йезуитски" – с малко по-висок растеж, отколкото се очертава.

"С 6,6% дефицит няма големи възможности за увеличаване на разходите. От друга страна приходната част е направена с доста по-висок растеж. Дори за слепия е видима тенденцията за влошаване на икономическите параметри. Ако се внесе този бюджет, има по-малък риск от това, което се случи миналата година. Депутатите по-скоро ще прехвърлят от едно перо в друго пари. Другото е да намалят наполовина капиталовите разходи."

Ако не се постигне съгласие за правителство, по-добре да не се внася бюджет в този вид и в този парламент, смята Дацов.

Той каза още, че подготвеният вариант не е приемлив от фискална гледна точка.

"Той подчертава абсурда, до който беше доведен бюджетът през последната година и половина, когато върху него започнат да се упражняват определен тип хора."

Политиката, при която политиците се правят на добри и то в неподходящо време, винаги се наказва, подчерта финансистът в предаването "Преди всички".

В момента трябва да се избере между текущи разходи и капиталови разходи – изключително труден избор, който трябва да направи всеки политик.

В подготовката на нови избори може да се стигне до "много болен бюджет", предупреди финансистът.

Любомир Дацов отбеляза, че голямата дилема ще бъде коя група да пострада от тежките решения, за да не пострадат всички.

"Ще бъде политически избор и затова е добре да има правителство. Това е стимул да бъде съставено правителство."

"Когато имаш подхода да даваш еднакво на всички, се обезсмисля да преразпределяш през бюджета. Единствено политиците печелят, защото се правят на важни. Има смисъл, когато правиш таргетирано подпомагане на определени групи хора."

Икономиката не е вълшебна пръчка, категоричен е Дацов.

"То е като при една къща – като я правиш, първо събираш пари, в доста дълга част от живота си, след това дълго време правиш основи, строиш, докато стигнеш до покрива, да не говорим за обзавеждането."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09