Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31-та българска експедиция до Антарктида е знаменита

Като по-различна и много значима определиха 31-та българска експедиция до Антарктида част от полярниците, които вече се завърнаха на родна земя. Сред тях е д-р Атанас Пелтеков, за когото това беше пета мисия на българската база на остров Ливингстън, на която той беше и ръководител. Вече сме разказвали по Радио Благоевград за предишните четири пътувания на д-р Пелтеков до ледената земя. Припомняме, че той е родом от Благоевград, понастоящем е общопрактикуващ лекар в София, човек с определено авантюристична душа.

Според него, пътуването на първия български полярен кораб до остров Ливингстън и научноизследователската работа на екипа са сред най-значимите постиженията за България, съизмерими например със стъпването на първия човек на Луната.

„Ако изстрелването на кораба „Аполо“ към Луната е събитие в световен мащаб, то пътуването на нашия кораб до Антарктика, пристигането там, операциите в района и бъдещото му прибиране, е нещо такова за нас българите. За първи път български кораб прекосява световния океан, за да участва в изследователска мисия, това е фантастична новина за всички нас“ – коментира за Радио Благоевград д-р Атанас Пелтеков.

Ползите от този кораб са огромни за полярниците, за науката и за България. Българите на острова вече могат да използват български материали за своята работа, българско гориво, българска храна. По отношение на науката, корабът е безценен, защото в него са оборудвани модерни лаборатории за научни изследвания. На кораба има 40 места за пребиваващи хора, така че вече той може да бъде една подвижна лаборатория.

Българската база на остров Ливингстън вече е затворена. До средата на март се очаква да се прибере и последната група български полярници, а научно-изследователският кораб „Свети свети Кирил и Методий“, който също отпътува за България, би трябвало да пристигне във Варна в началото на месец май.

„Тази година една от основните ни задачи беше строежът на лабораторията на остров Ливингстън. Ние положихме основите, а строителите вече имат ангажимента за направата й, защото тя ще бъде нещо като „къщичка на крака“. Тя ще бъде на площ около 200 кв.метра, оборудвана с апаратура по световните стандарти. Ще има помещения и за учените, което ще увеличи капацитета на престой на хората на базата, който в момента е 22, до около 30 човека, което е страхотна новина, защото ще могат повече хора да се занимават с наука“ – допълни д-р Пелтеков.

По отношение на климатичните промени той сподели, че тази година на българската база е имало малко повече сняг от предходната година. Имало е и повече валежи от дъжд, което означава, че климатът става по-влажен, най-вероятно ще има валежи и през зимата, но това предстои да се установи.

„Остава намерението ми да пътувам до Антарктида винаги, когато мога или поне, докато не бъде кръстен един камък на мое име. Тази шега продължава да ни забавлява, защото кръщаването на нещо на Антарктика е наистина една добра шега. Повечето от хората, които ходим там изобщо не очакваме такова нещо, разбира се. Ние отиваме там, за да свършим някаква конкретна работа, не сме нито откриватели, нито пионери в нещо, така че освен повод за шеги и закачки, това не служи за нищо друго“ – така коментира шеговито своята мечта д-р Атанас Пелтеков.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Атанас Пелтеков:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20