Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ИСУЛ спасиха крака на мъж с трансплантация на кост от трупен донор

39-годишен мъж ще ходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАРЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Използван е биологичен метод – присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по естествен  начин подпомага зарастването на увредения крак.

„Пациентът е пострадал при пътно-транспортно произшествие - катастрофа с мотоциклет миналата година през лятото. Има операция по повод фрактура на бедрото, както и остра телесна травма на гръдния кош, но основният акцент е върху бедрената кост, която след операцията не зараства, имаше и инфекция. Особеното в случая е, че става дума за млад пациент, който беше инвалидизиран и ние приложихме метод, който е за използване на костен присадък от трупен донор за възстановяване на костния дефект и зарастване на костта, подпомагане на зарастването“ – поясни в интервю за предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград проф. Д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. По думите му  този метод е подходящ и при по-възрастни пациенти, но акцентът е при младите да възстановят собствената си кост, тъй като заместването с изкуствени материали или с импланти, както  в случая, не винаги е най-доброто при този пациент, който е активен, с високи натоварвания. Освен това много често се получава умора на материала – т.е. операцията след време се налага да бъде ревизирана –  повторно да бъде изпълнена, за да се възстановят известни неточности или проблеми, които възникват във времето.  Докато при възрастни пациенти целта е бързо възстановяване, което  с изкуствен материал – имплант или метал, може да бъде осъществено максимално рано, а и при тях няма големи натоварвания – т.е. няма риск от износване или умора на материала.

  Мъжът е лекуван оперативно в друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 г. се установява псевдоартроза на фрактурата /несрастване/, с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса. При нея травматолозите от УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен дефект  в областта на счупването.


  „Основното в случая беше, че имаше и инфекция на фона на тежката травма оперативна интервенция с незарастване на костта и оформяне на дефект, тъй като пациентът дойде при нас 4 месеца след операцията. При липсваща кост на фона на инфекция е изключително трудно лечението и е проблемно да сложиш вътре материал, който е с чувствителен ефект – т.е. донорната кост е инертна и  лесно микробът може да се ангажира и да се разпространи. Така че това е тънкостта да се извърши добре операцията, да се възстанови костта по биологичен начин, същевременно да се излекува и инфекцията, което ние успешно постигнахме“ – каза проф. Кинов. По думите му самото счупване се стабилизира с плака, която стабилизира двата края на костта, а поради инфекцията е добавено биологично активно стъкло, което има костно заместващ ефект. Освен това влияе локално върху локалната  среда и променя чувствителността и спрямо инфекцията – т.е. създава неблагоприятна локална среда за инфекцията. По този метод има немалко направаени операции,  костта започва да прораства и  се възстановява като се образува нормална кост. Този процес е бавен, но в рамките на 6 месеца до година, а в някои случаи до 2 години, но функцията се възстановява значително по-бързо в рамките на няколко месеца. При по-тежките комплекни случаи, както е при този пациент, прогнозата е в рамките на 6 месеца да се възстанови нормалната функция на костта.

„Работим и в посока на изграждане, стимулиране на костообразуването чрез тъкънно моделиране. Т.е. ние имаме научни проекти, по които диферентираме стволови клетки в посока костообразуване и първоначалните резултати вече сме публикували. Няколко статии са обнадеждаващи и разширяваме нашите търсения в тази посока – да изградим материал, който да е матрица, върху която собствената кост на пациента да се изгради в лабораторни условия. Т.е. да не използваме трупен донор, а материал, който е култивиран в лабораторни условия и след това върху него вече се изгражда нормална кост“.

Прогнозата на проф. Пламен Кинов е, че в рамките на 2-3 години резултатите в тази посока ще бъдат обнадеждаващи.

Пациентът в момента се възстановява, чувства се добре и изпълнява програмата за рехабилитация в последващия период.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28