Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храната, която ни прави здрави, красиви и щастливи

Факт е, че храните, които хората консумираме, влияят пряко на нашето психично благополучие. Това се отнася особено за дамите, които искат да изглеждат добре, не само в месеца на жената. И понеже, външният вид е отражение на вътрешното ни здравословно състояние, важно е да знаем с кои храни можем да си осигурим баланса – физически, психически и емоционален. Как да го постигнем? Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Здравето е монета с две страни: психическа и физическа

„Това, което чувстваме отвътре, това, което вътрешно ни изпълва с благодат и с любов, това се проявява и в нашия материален свят около нас. Неведнъж сме коментирали, че не е важно какво консумираме, а в каква обстановка го правим. Чудесно е да имаме приятна компания, да запалим ароматна свещ и да пуснем любима, успокояваща  мелодия“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя посъветва дамите да включват в менюто си повече плодове и зеленчуци, които могат да се приготвят по различни здравословни начини, а самата декорация да радва окото. Сладките изкушения са един от инструментите, с които можем да повишим настроението си, но те също могат да бъдат приготвени по здравословен начин.

„Меко авокадо с котидж сирене например, става един чудесен шоко крем. Лешников тахан с кокос и мед е лесен и бърз вариант да си приготвим течен шоколад върху бананови палачинки. Ядки с мед и кисело мляко са също чудесен и много балансиран вариант, с настъргани лимонови или портокалови корички, се получава чудесен десерт. Поднесени в подходящи купички с декорация от домашни целувки например, това би зарадвало небцето и на най-изтънчените кулинарни специалисти“, препоръча експертът по спортно хранене.

Психологията на храненето като начин на живот

Според психотерапевта Любомира Димитрова не бива да забравяме, че храната често свързваме с преживяно в детството ни. Затова и проблемите с храненето нерядко са свързани именно с този период от живота ни. Все повече хора търсят съветите на психолозите и психотерапевтите, за да се справят с определени хранителни проблеми.

„При мен идват хора за помощ, които се чувстват незначими. Те се опитват, колкото и грозно да звучи, чрез храната, буквално тъпчейки се с храна, да изглеждат по-значими, така че думата им да бъде чута. Но всъщност, проблемът се корени някъде в миналото и е хубаво да глътнем не просто хапчето, както се казва, а да намерим причината за проблема и да я изкореним“, сподели още психотерапевтът Любомира Димитрова.

Според нея, има и друг вид хора, които изпитват апатия към живота. Тогава се появяват паническите атаки, които ни сигнализират, че нещо не е наред. Като авто агресивна мярка идва и отказът от храна, което също е израз на тежък психически проблем. Затова, за тези неща трябва да се говори и с децата още от ранна детска възраст, за да ги предпазим в бъдеще от подобни хранителни разстройства и психически проблеми.

Пролетта е подходяща за диети

Любомира Димитрова е категорична, че наближаващата пролет е подходящ сезон за разтоварване на организма от натрупаните килограми през зимните месеци.

„Думата „диета“ като цяло, трябва да се превърне в един наш постоянен хранителен режим, в балансирано хранене. Нека го направим още днес, да не чакаме утре, вдругиден или другия месец. Винаги можем да поднесем  вкусно приготвени ястия, а пролетта дава богат избор на плодове и зеленчуци. Хубаво е да избираме сезонните, но можем да консумираме и тези, които обичаме. Защото, важно е да овкусим живота, сетивата си и само по този начин, усмивката никога няма да слиза от нашите лица, а това е един кръговрат, който завърти ли се, няма как да не повлияе и върху нашата телесна структура“, допълни Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21