Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Капаните“ на сезонните намаления

На 15 март отбелязахме за 40-ти път Световния ден на потребителите, което бе повод да коментираме отново в ефира на Радио Благоевград потребителските ни права и задължения. През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права.

„Затова е важно е да ги знаем, за да бъдем по-сигурни, когато ги отстояваме и да знаем, че можем да разчитаме на подкрепа“, коментира в студиото на Радио Благоевград Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита и основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Според нея, най-важното право е правото на информация, както за самите стоки и услуги, които купуваме, така и  за условията, при които можем да ги закупим – цените, отстъпките и други.

„Важно е и потребителите да имат защита от нелоялни търговски практики, които могат да се изразяват в невярна и подвеждаща информация. Други две много важни права са – правото на справедливи договорни отношения и правото на безопасни стоки и услуги“, допълни Руменова.

С наближаването на новия сезон, в търговската мрежа изобилстват така наречените „сезонните намаления“ на стоки и продукти. Оказва се, че търговците продължават да прилагат стари и нови трикове, с които заблуждават потребителите.

Една от най-новите „концепции“ за заблуда на потребителите при съобщенията за намаление е създаване на объркване по отношение размера на отстъпката. Друго често срещано нарушение и през този сезон е, че обекти с частично намаление на цените, не са посочили групите стоки, за които то се отнася. Познато и от предходните години нарушение е липсата на период на намалението, в резултат на което потребителят не знае кога е започнало и до кога ще продължи, т.е. дали изобщо е реално.

„Една от модерните заблуди е, че липсва периода, в който се извършват  на намаленията. Това е „хванато в движение“ нарушение, защото то може да продължи не повече от един месец. Друго класическо нарушение е, че дадено намаление не важи за всички стоки, а само за определени“, уточни Габриела Руменова по отношение на „сезонните намаления“.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Габриела Руменова:


Експертът в сферата на потребителската защита Габриела Руменова участва в репортерска проверка на Радио Благоевград в търговската мрежа на областния център, чиято цел бе да се установи, доколко са реални намаленията в магазините, кои са най-често срещаните нарушения и доколко се възползват от тях потребителите.

„Изводът, който можем да направим е, че в различните обекти продължаваме да срещаме от класическите нарушения в кампаниите за намаления – някъде липсва периодът, за който е намалението, на други места не можем да видим за кои групи стоки се отнася. Намалените стоки понякога са сред всички други, а не на отделни места. Но, пък виждаме и добри практики – има търговци, които са дали дори повече от себе си, ориентирали са потребителите с „червени етикети“, които са поставени на намалените продукти, с конкретни числа и за радост, те отговарят на това, което е написано“, така обобщи резултатите от репортерската ни проверка Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита и създател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има интерес от немски инвеститор за три предприятия в Благоевград

Резултатите от последните парламентарни избори показаха умора у хората. Избирателят очаква политиците да решават проблемите в държавата. По-голяма част от хората бойкотираха последния парламентарен вот и смятам, че този цикъл от избори натежа много и партиите трябва много сериозно да помислят и да се фокусират върху това да направят стабилно..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53