Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Асим Адемов:

Очакванията са Илиана Иванова да продължи работата на българските еврокомисари

Европейският парламент утвърди Илиана Иванова за новия български еврокомисар по иновациите и културата - последно одобрение, от което тя се нуждаеше, за да поеме ресора от бившия български еврокомисар Мария Габриел, която стана външен министър и ротационен премиер на България. 522-ма от 600 присъстващи евродепутати на пленарното заседне в Страсбург,  при таен вот дадоха доверие на Илиана Иванова. „Това беше очаквано с оглед на нейното  блестящо представяне на изслушването, където демонстрира изключително сериозно подготовка, високо ниво на компетенция, беше много уверена, убедена в това, което говори. Нямаше как това да не направи впечатление на моите колеги и естествено тя получи тази огромна подкрепа“, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Асим Адемов.  Остава Съветът, който е работодател на комисарите, да подпише назначението, но това е формалност. „Аз очаквам много сериозна работа, много добри резултати,  въпреки оставащото кратко време за тази комисия. Очаквам  Илиана Иванова да продължи  линията на поведение на Мария Габриел, на работа и постигане на успехи. Даже очаквам да надгради това, което Мария направи и защо не да продължи в следващата Европейска комисия“,  каза още Асим Адемов.

По повод очакваната по-късно през деня реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, Асим Адемов посочи, че хората имат големи очаквания и надежди от европейските институции. Те дължат отговори, затова какво става с икономиката и нейната конкурентоспособност, с инфлацията и цените; какво става в сферата на  селското стопанство, с цените на храните и на фуражите; какво ще бъде бъдещето на Европейския съюз, разширяването, отбраната. „Това са важни теми и хората наистина очакват адекватни отговори“, подчерта Асим Адемов.

Цялото интервю с Асим Адемов чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31