Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова: Енергийната политика беше една от основните теми в този мандат на ЕК

Цветелина Пенкова
Снимка: Юлияна Корнажева

„За да имаме стабилна енергийна система, ние няма как да игнорираме базовите енергийни мощности. Това е тема, която активно се дискутира в ЕП през последната една година и в частност тематиката за ядрената енергетика. Именно тя е значителна част от енергийния микс на Европа. За мен беше разочароващо, че по време на годишната реч на Урсула фон дер Лайен, не чухме такова ясно послание. Очаквах повече засягане теми, свързани с развитието на енергийния сектор в обръщението на председателя на ЕК.“ Това каза за Радио Благоевград Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Тя подчерта, че без базовите мощности и конкретно без ядрената енергетика, много трудно може да се постигне стабилна енергийна система и достъпни цени за потребителите и индустрията.

Пенкова коментира, че по отношение на енергийните източници, Европейския съюз е подготвен за предстоящия зимен сезон.

„Не очаквам да има сериозни шокове, каквито наблюдавахме през изминалата година. Все пак сме в ситуация, в която нямаме достъп до някои ключови енергийни суровини и е добре този факт да се отчита и взима предвид. Ако се създаде ситуация на недостиг, трябва много бързо да се вземат мерки.

Цветелина Пенкова засегна и темата за Шенген, като подчерта, че присъединяването на страната ни към пространството остава водещ приоритет в работата на ЕП и ЕК.