Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелни продукти и мед за по-добър имунитет

Медът и пчелните продукти са не само много вкусни, но и полезни, особено през този сезон, когато защитните сили на организма са атакувани от студа и вирусните заболявания. В това е категорична Ралица Петкова, дългогодишен, потомствен пчелар от Благоевград, която произвежда и продава мед и пчелни продукти. Тя бе гост в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград, за да даде полезни съвети за това, кои пчелни продукти са най-полезни за здравето ни през този сезон и как да ги използваме.

Най-често задаваният въпрос от потребителите е свързан с вида мед, който искат да използват през този сезон. Повечето хора купуват мед за да подслаждат чая си с него.

„Съветът ми е да си закупят един от най-ароматните видове мед - букетът от билков мед. Той е добит от растения, които са подходящи за нашия географски район. Нашият пчелин е в Огражден планина, всичко, което цъфти през лятото, пчелите събират нектар от него и така се добива истински билков букет от мед. Така че, той е най-подходящия за чая, който искаме да подсладим. Една лъжичка мед е достатъчна, но тя трябва да се постави, когато температурата на чая е около 37-38 градуса, в противен случай се губят полезните качества на меда“, посъветва Ралица Петкова.

Според нея, за съжаление много хора се сещат да консумират мед и пчелни продукти, когато вече са болни. Един от най-подходящите пчелни продукти за този сезон е пчелният прашец. Той е изключително богат на витамини и минерали. Това е храна, която може да даде изключително голяма енергия на организма, един еликсир за здраве и  дълголетие.

„Най-подходящата му консумация е разбъркан с пчелен мед. Има и готови смеси, една чаена лъжичка дневно е напълно достатъчна. Може да се консумира и с кофичка кисело мляко, в което да се постави една супена лъжица пчелен прашец. Дозата е за възрастни. Изчаква се да се разтвори и след това се консумира. Тази смес може да се приготви вечерта и до сутринта пчелният прашец ще е разтворен. Към това може да се добави лъжичка мед. Може да се добави и лъжичка куркума, една много подходяща подправка за хората с диабет“, допълни дамата пчелар от Благоевград.

Тя е убедена, че хората, които редовно консумират пчелни продукти, са много по-здрави и организмът им е подготвен за зимните сезонни неразположения.

Клеевата тинктура е също много полезна. Тя натуралният антибиотик в природата. Пчелният кошер използва прополиса като естествен продукт за поддържане на идеална среда на живот и така, прополисът не допуска развитието на гъби, плесен и други микроорганизми в кошера. Прополисовата клеева тинктура е много полезна за човешкия организъм, защото убива всякакъв вид гъбични и вирусни инфекции.

„Препоръчително е в чаша хладка вода, на гладно, да се приемат по 15-20 капки клеева тинктура дневно. Може да се добави и лимон за вкус. За децата до 15 годишна възраст дозата е толкова  капки, колкото са годините на детето. Освен имуностимулиращо действие, клеевата тинктура има и очистващо действие за организма. Полезна е и за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт, в устната кухина и в синусите“, допълни Ралица Петкова.

Тя коментира, че продължава нейната полезна инициатива „Сливи за смет - бурканче за мед“, която се практикува на изнесения щанд на пчеларя в  центъра на Благоевград. Когато потребителите връщат празни стъклени буркани, могат да получат отстъпка от цената на меда или на пчелния продукт, който си купуват. Така се пестят стъклените буркани, а и се формира екологично отношение на хората към този вид амбалаж, който се оказва все по-ценен и трудно намиращ се.

„Директно от производителя е най-сигурното, че медът, който си купуваме, е истински. Важно е и да информираме потребителите за това, което купуват. Затова, винаги на моя щанд има брошури с информация за полезните качества на меда и пчелните продукти“, коментира още Ралица Петкова, която съобщи, че догодина напролет, ще продължат и нейните информационни кампании сред учениците от Благоевград и областта.

Пчеларят от Благоевград поздрави Радио Благоевград по повод 50-годишния юбилей на нашата медия и ни пожела да бъдем все така актуални, приятни и полезни за слушателите.

Целият разговор на Биляна Славчева с Ралица Петкова можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48