Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Красимира Христова:

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания.

Студът и рисковете за здравето на сърцето

„Принципно студът влияе зле на човешкия организъм и най-неприятното е, че при студено време той е подложен на т.нар. шокови температури, както в момента се  случва в България – от високи температури към много ниски, което по един или друг начин води до увеличаване на сърдечносъдови инциденти. Защо се случва това? По принцип при студено време се отделят вещества в нашия организъм, които водят до освобождаването на норадреналин, адреналините,  и действат със съдосвиващ ефект върху съдовете на целия организъм и на сърцето. Това от своя страна води до повишаване на сърдечната честота, повишаване на артериалното налягане, изискване на повече кислород, който трябва да се доставя до органите, не само до сърцето. Затова се увеличават тези енергийни нужди. При тези условия, когато е налице исхемична болест на  сърцето, когато е настъпил остър дефицит на кръв и кислород, е възможно да се обостри това състояние и да се предизвика състояние на остър коронарен синдром. Увеличава се рискът от възникване на миокарден инфаркт, или на внезапна сърдечна смърт. И един много неприятен момент е, че през зимните месеци зачестяват епизодите на т.нар. разкъсване на аортата при налична аневризма. Много по-чести са тогава тези инциденти, в сравнение с летните месеци“-  посочи доц. Христова. По думите ѝ през зимата зачестяват и епизодите на белодробна емболия, свързани с промени в кръвосъсирването, които се повлияват от студеното време.



  Влиянието на вирусите върху кръвоносната система и сърцето

  „По принцип вирусните заболявания променят изцяло сърдечносъдовия статус при нашите пациенти – особено, когато са с придружаващи заболявания. Тогава се увеличава рискът от развитието на миокардити. Допълнителният прием на антибиотици и на други медикаменти, назначени за овладяване на вирусната или пулмоналната инфекция, може да доведе до влошаване на кръвосъсирването на нашите пациенти.“

Според доц. Христова не е препоръчително приемането на аспирин през зимата като първична  профилактика на сърдечносъдовите инциденти. По-скоро приемането на витамини и конкретно на витамин Д, които да повишат имунитета на организма. Това се препоръчва на пациенти, когато никога не са имали определени заболявания.  Хора, при които са налице  сърдечно-съдови заболявания, възрастни пациенти, се препоръчва редовна имунизация против грип през есента, както и сега, в началото на декември .

  Кардиологът посочи, че стресът за човешкия организъм е еднакъв – както при големите горещини, така  и при  студеното време. „Но това, за което трябва да предупредим нашите пациенти е, че когато на  студено време получат болка при излизане от топло на студено – задължително да се обърнат към своя личен лекар, към кардиолога, който ги наблюдава. Наличието на парене, на тежест в сърдечната област повече от 30 минути, също е насока и сигнал, че нещо се случва с вашето сърце. Острата болка зад гръдната кост, която отива към ръката, към рамото и гърба, чувството на замаяност, появата на задух при най-малкото необичайно усилие, или засилване на отоците по краката, появата на чувство на прескачане на сърцето – трябва да накара пациента задължително да се обърне към кардиолог, за да бъде констатирано това с електрокардиограма, и след това при необходимост да се направят допълнителни изследвания“.


  Терапията на пациентите през зимата

„През зимата задължително се налага корекция при лечението. Когато пациентът е хипертоник, през зимата има нужда от по-голяма доза от обичайно приеманите през летните месеци медикаменти. Обикновено пациентът в началото на летния сезон отива при личния лекар, терапията е редуцирана, някои от лекарствата са премахнати, но той остава с тези лекарства и през зимата. Това води до неблагоприятното покачване на артериалното налягане, което не трябва да се случва. Затова в началото на есенния сезон се преминава към зимната терапия“.

  Храна и двигателен режим

Доц. Красимира Христова припомни, че сърдечносъдовите заболявания са свързани и с контрола на мазнините. През зимните месеци мазната  храна и обездвижването водят до повишаване на холестерола и в частност на лошия холестерол. Препоръките ѝ към възрастните пациенти и тези с придружаващи сърдечносъдови заболявания са, да не отказват приемането на медикаменти, които понижават липидите и поддържат контрола на липидите в кръвта. По този начин рискът от сърдечносъдови инциденти се намалява значително. Препоръчителни са 30-минутни разходки в по-топлите часове на деня. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18

Елия Тодорова e нимфа в новата си песен

Елия Тодорова e като нимфа в новата си песен „Направен за мен“.  „Направен за мен“  излиза в разгара на лятото. Елия пише песента в съавторство по текста и музиката с Павел Николов-Pavell. „Изцяло се доверих на Павел за това как трябва да звучи „Направен за мен“ ‒ разказва Елия. ‒ Имахме около десет работни варианта на песни, но..

публикувано на 07.07.24 в 15:36

С любов към професията - учителката Цветанка Кадиева

Насочиме вниманивто си към Петричкото село Кърналово и ОУ “Братя Миладинови”. Училището е създадено през 1893 г. и е утвърдено средище на духовната изява и огнище на националните традиции, които продължава да пази и до сега. Разбира се днешния облик на учебното заведение е съвременен. В училилището са оборудвани специализирани кабинети, класни стаи..

обновено на 07.07.24 в 13:53

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00