Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите фермери не се договориха със земеделския министър

Кратка и безрезултатна, така бе определена проведената среща между земеделския министър Кирил Вътев и протестиращите земеделци днес по обед. Припомняме, че над 30 браншовите земеделски организациите участват в недоволството на фермерите, което се провежда под формата на мирен протест в столицата. В него се включиха фермери, обединени в Българска агрохранителна камара, които не участваха в преговорите с властта и поискаха с декларация оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, както и комплексна ревизия на националната земеделска политика.

„В началото на протеста бяхме поканени от министър Вътев, за да се качим в министерството, не за да преговаряме, а за да прецени какви са нашите искания. Тук са всички представители на организациите, подписали декларацията, които вече са повече от 24. Там беше поискана директно оставката му, но така или иначе, не се стигна до никакво разбиране. Министърът не желае да си подаде оставката. Каза, че няма конкретика в това, което ние искаме, а тя е повече от ясна и че оставката си щял да подаде, само тогава, когато премиерът или г-жа Габриел му я потърсят. Това му беше отговорът. Ние го поканихме отново да слезе при нас, където му е мястото като производител, но той не се появи“, съобщи за Радио Благоевград Юлия Коюнджийска, председател на Сдружение „Земеделски стопани“ и един от участниците в протеста.

Според нея, няма смисъл от нова среща с министъра, защото всичко, което е имало да се каже, вече е казано. Най-важното за фермерите е не размерът на „украинската помощ“, а самият пакет за Стратегическия план, който касае всички земеделски производители.

„Другото важно е, че никога до момента, животновъдите не са получавали обвързаната подкрепа толкова късно. Винаги парите са получаване до месец декември. Това е първата година, в която обвързаната подкрепа все още не е получена ,“ допълни Юлия Коюнджийска.

По думите й, все още не е взето решение, дали протестиращите днес фермери, биха се включили в общ протест с колегите им, които участваха в преговорите с властта.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Юлия Коюнджийска:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19