Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Благоевград разработва дигитална платформа за прогноза на епидемии

Дигитална платформа, захранвана с информация в реално време, ще може да прогнозира опасността от епидемии и предотвратяване на пандемични мащаби при различни заболявания. Разработването на платформата е под егидата на Министерство на иновациите и растежа.

Проектът е пилотен за цяла Европа и ще се реализира от екип учени и лекари в областната болница в Благоевград. Какво представлява той и защо е избран този район?

"Първоначално платформата ще е за инфекциозни заболявания и ще се надгражда и да стане за сърдечно-съдови заболявания, педиатрични. В разработването на тази платформа участват проф. д-р Радка Аргирова, проф. Кирил Алексиев от БАН, д-р Георги Димитров двигател на тази платформа. Много сериозен е екипът. Поради няколко причини е избран Благоевград, защото новостите дават предимство пред другите, географското положение, втората по големина на територия област, на 3 граници е и ако има ново заболяване може да започне от тук. Захранването ще бъде чрез информационното звено на нашата болница, а второто звено е РЗИ, общината. Тази платформа освен национално може да придобие и европейско значение", обясни директорът на болницата в Благоевград д-р Димитров.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Станислав Балев

Д-р Станислав Балев: Изключително важно е в каква възрастова група е сколиозата

На 22 април 2024 г. екипът на проф. Яблански – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда" и трима спинални хирурзи от САЩ и Испания  ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива.   Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на..

публикувано на 12.04.24 в 10:54

Над 30 000 медицински сестри не достигат в цялата страна

Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават почти същите. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки. Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на..

публикувано на 11.04.24 в 09:41

Изследват безплатно кръвната захар в Разлог

Безплатно изследване на нивото на кръвната захар ще се проведе тази събота от 11 часа на централния площад в Разлог. Събитието се организира от Община Разлог и сдружение „Диабет без страх“ под мотото “За всяка премерена кръвна захар от захарче, Община Разлог подарява цвете на здравен работник”. Πo дaнни нa Meждyнapoднaтa диaбeтнa фeдepaция 1 oт 11..

публикувано на 06.04.24 в 08:18

Финансовото състояние на болницата е стабилно, увеличаваме заплатите

От скоро МБАЛ-Благоевград има своя нов изпълнителен директор. На „горещия“ стол седна хирургът д-р Димитър Димитров, досегашен началник на хирургичното отделение в болницата.  С какви амбиции тръгва към управлението на най-голямата болница в Югозапада, какви са проблемите, които трябва да бъдат  решавани, как ще  се справи с кадровия дефицит,..

публикувано на 04.04.24 в 14:01

Фестивалът "Здравей, здраве" за първа година в Сандански

Фестивалът "Здравей, здраве" ще се проведе за първа година в Сандански. Той е насрочен за  27 и 28 април. Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Освен това  е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична..

публикувано на 03.04.24 в 11:50

Забраната за разкриване на нови болници ще действа до май

Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа само до края на месец май – това е срокът, в който правителството трябва да одобри актуализирана Националната здравна карта, и който е обвързан с обявения от премиера в оставка мораториум. Текстовете са част от законопроект, внесен в Народното събрание. Според действащия Закон за лечебните..

публикувано на 02.04.24 в 09:10

Антибиотици вече се изписват само с е-рецепта

От днес лекарите изписват антибиотици само с електронна рецепта. Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките. Отпадането на хартиената рецепта за антибиотици става факт на фона на притеснения от страна на спешни медици, че фелдшерите и лекарските асистенти не могат да изписват електронни рецепти,..

публикувано на 01.04.24 в 09:19