Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки учебен център откриват в село Ресилово

Село Ресилово, община Сапарева баня, посреща месец април с интересни инициативи. Една от тях е откриването на Младежки учебен център в сградата на училището, което вече не функционира. След броени дни се очаква да започне и рехабилитация на главни улици в селото, тъй като подобряването на инфраструктурата е един от приоритетите на кмета Марияна Доцина.

„Имам уверението от Агенция пътна инфраструктура, че в началото на месец април ще започне преасфалтирането на главната улица, ще бъдат поставени нова маркировка, както и изкуствени неравности по пътното платно за ограничаване на скоростта. Нямаме проблем с канализацията и водопровода, които са изцяло подменени още през 2013 година. Водоснабдяването е целогодишно, само в най-горещите месеци от годината имаме известни проблеми с водата“, коментира за Радио Благоевград кметът на Ресилово.

Около 1200 са жителите по настоящ и постоянен адрес в сапаревското село. През последните години се наблюдава засилен интерес към закупуването на къщи и имоти. Предлагане все още има. Създаването на нови детски площадки и терени за игри е също един от приоритетите на кмета на населеното място.

„Имам идея, в двора на училището, което е затворено повече от 15 години, да направим спортна площадка, за да може децата и младежите да играят и да тренират. Имаме и детска градина със смесена група, от 2 до 7 години, педагозите работят много добре с децата. През 2019 г. се направи основен ремонт на детската градина по проект, цялостният облик е променен. Към момента се кандидатства отново по проект на ПУДООС, за поставяне на още детски съоръжение в двора на детската градина“, допълни кметът Марияна Доцина.

В сградата на кметството на село Ресилово, с дарения на местните хора и с доброволен труд на младежите, е създаден Младежки учебен център. В него учениците ще имат възможност да получават допълнителни знания по учебния материал от учители, ще се канят и различни експерти, които да дискутират с младите хора актуални теми и проблеми.

„Напред във времето ще каним и други специалисти, които ще провеждат беседи и лекции, полезни за младите хора. В началото на месец април ще направим официалното откриване. В този център ще могат да се провеждат и читалищни мероприятия на закрито. Предстои ни и пролетно почистване на селото и на района около него. Проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването засега нямаме“, допълни кметът на село Ресилово.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Марияна Доцина:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39