Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ЦИК да обяви обществена поръчка за избори 2 в 1

Автор:

На днешното си заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) прекратява обществената поръчка за дейностите по логистиката на машинния вот, обявена за евроизборите - и се очаква да обяви новата, която се отнася за избори 2 в 1. Те ще са едновременно за българските европейски депутати и за предсрочните избори за народни представители в следващият 50-ти парламент.

След като президентът насрочи тази сутрин двата избора за 9-ти юни, ЦИК приема днес хронограмата, която определят действията и сроковете за подготовката и провеждането им.

Също днес трябва да са факт и решенията с изискванията към подкрепящите подписки на формациите, които ще се явят на вота за  условията за регистрация на партии и коалиции в ЦИК и за провеждането на консултациите при областните управители за съставите на Районните избирателни комисии.

В дневния ред фигурира и утвърждаване на образци на изборни книжа за двата вида избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

120 огнеборци на терен ще гасят огъня в Славянка

Близо 120 пожарникари, горски служители и военни ще гасят огнищата в граничната планина Славянка, каза за Радио Благоевград зам. областният управител Елхан Кълков, който следи на място борбата с огъня на българо-гръцката граница. Продължават усилията на западния фронт, посочи Кълков и уточни, че на източния ситуацията е спокойна.  Обстановката от..

публикувано на 09.08.24 в 07:54

Ново огнище на планината Славянка от българска страна

Ново огнище на планината Славянка на българо-гръцката граница. Огънят е влязъл на наша територия в късния следобед вчера, съобщи за Радио Благоевград Петко Ангелов от ЮЗДП.  Горски служители и пожарникари ще насочат усилията си през днешния ден за овладяването на новото огнище на пожара. Огънят е на труднодостъпно и скалисто място, посочи..

публикувано на 09.08.24 в 07:07

Слънчево време

Днес отново ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде умерен. Максималните..

публикувано на 09.08.24 в 06:57

Окръжна прокуратура – Перник разследва отвличане и изнасилване на 18-годишно момиче

По искане на Окръжна прокуратура – Перник съдът задържа под стража 43-годишен мъж, обвинен за отвличане и изнасилване. По делото е установено, че в ранната утрин на 5 август той изчакал 18-годишно момиче да приключи нощната си смяна в търговския обект, в който работело и със сила го принудил да се качи в автомобила му. След като откарал девойката в..

публикувано на 08.08.24 в 17:31

Първа копка на обществената баня в село Баня

Днес, в присъствието на много граждани и гости, беше даден официален старт на изграждането на новата обществена баня в село Баня, по проект „Програма за подкрепа на общински обекти“, на стойност 1,8 млн. лева. Водосвет отслужи архиерейският наместник Янко Русков и пожела новата баня да възвърне славата на село Баня, да бъде ‚дом на човешката..

публикувано на 08.08.24 в 16:42

Подмениха светофарна уредба в центъра на Благоевград

С цел безопасност подмениха старата и проблемна светофарната уредба за пешеходци при Младежки дом в Благоевград. Монтирани са нови стълбове, контролер и сензорно устройство, с което пешеходците да сигнализират за преминаването си. Автомобилните и пешеходните секции са с ново лед осветление, съобщиха от пресцентъра на общината в Благоевград.

публикувано на 08.08.24 в 15:18

ОбС Дупница отхвърли предложението за местен референдум

Общинският съвет в Дупница отхвърли предложението за местен референдум относно бъдещето на ВиК.  Само 7 съветници гласуваха за инициативата на ПП “Възраждане”, 14 бяха против и 4 се въздържаха.  Основният мотив против беше липсата на информация от организаторите, какви ще бъдат мерките за изпълнение на решението от референдума. Според мнозинството,..

публикувано на 08.08.24 в 14:50