Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за студентите с най-високи постижения. Пчеларският университет функционира вече трета година и е създаден от платформата „Истински мед“, чиято мисия е да подкрепя българските пчелари и да помага на хората да се сдобият с чист мед с доказан произход.

„През университета вече са минали около 300 души, които са били образовани от нашия екип, за да бъдат пчелари. Разликата в нашата програма е, че освен, че курсът и е хибриден, достъпът до знания е максимално улеснен, чрез видео уроци и онлайн сесии с лекторите. Освен това, ние се стремим да дадем знания за това, как да се реализира продукцията по оригинален начин, как да маркетираме продукцията си, как да се справим с регулаторната рамка. Общо взето, искаме да образоваме хората не само как да гледат пчели, а и да ги сблъскаме с реалния свят, там където искаме да решим проблемите с пчеларството“, коментира за Радио Благоевград Сергей Петров, създател на Платформата „Истински мед“ и главен преподавател в Пчеларския университет.

По повод Световния ден на медоносната пчела, той сподели изненадващ факт, а именно, че повече от половината курсисти са дами, което се оказва неочаквано за организаторите на проекта.

„Ние, пчеларите, имаме една вътрешна шега, че това е елитът на аграрната икономика и може би добре са се ориентирали дамите. Най-вероятно това е свързано с факта, че да си пчелар, трябва преди всичко да си тактичен, последователен и систематичен по начина, с който се отнасяш към пчелите. Това е един отрасъл в селското стопанство, в който жените могат да доминират. Все пак имаме „пчела майка“, а не „пчела баща“, допълни Сергей Петров.

Новото в образователната програма на Пчеларския университет са иновативните методи на преподаване, които създават една гъвкава програма за обучаващите се. Цялата теоретична част се преподава онлайн, чрез видео уроци, а практическата част се случва на живо и със записи на практическите занимания, които могат да бъдат изгледани по-късно във  времето. 

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Сергей Петров:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20