Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасният, но позволен райски газ

Защо е опасен и как в комбинация с алкохол или дрога дишането на диазотен оксид може да увреди централната нервна система? Флаконите с райски газ са все по-достъпни в интернет и заведенията, но не бива да се подценяват вредите и опасността от приемането на този популярен „парти наркотик“ от деца и младежи.  

Тази тема поставихме на фокус в предаването „Сюжети от деня“ и потърсихме конкретиката в детайли от Милка Данчова, Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене в Регионалната здравна инспекция в Благоевград и Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в областния център.

По закон е забранено продажбата и употребата на диазотен оксид и пълнители за него, включително онлайн, на лица под 18 години, но това не пречи много младежи да си го закупуват и употребяват.

 „Виждаме лично, че наредбата не се спазва, някъде може да са стриктни, но има и места, на които не са стриктни самите търговци, разпространители и хората, които печелят от това. Свидетели сме, че цяла индустрия се развива за сметка на здравето на децата, на младите хора, тези които посягат към употребата на райски газ“, заяви в ефира на Радио Благоевград Магдалена Рахова.

Прекомерната употреба на диазотния оксид води и до психическо пристрастяване към райски газ, разясни Милка Данчова.

Това забавление, което младите хора и децата си доставят с употребата на райски газ приключва много бързо. Ефектът е много кратък. У потребата на райски газ може да доведе до трайни увреждания. Много пъти едно флаконче не е достатъчно и много млади хора използват на вечер по 10 флакончета, а това е прекомерно“, обясни в ефира на Радио Благоевград Данчова, като подчерта, че когато подрастващите използват този райски газ в комбинация с никотин, с алкохол – това може да доведе до необратими последствия за здравето.


 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53