Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място.

„Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много песни и танци. Но сега искахме да го надградим - да бъде по-мащабен, да се чува повече за него…По мое предложение решихме да организираме пленер. Поканихме ученици от различни институции – от Хуманитарната гимназия се включиха деца от 8 до 12 клас с ръководител Александра Петкова, поканихме ученици от ЦЛТР с ръководител Царимира Георгиева и ученици от 8 СУ „Арсений Костенцев“, където аз преподавам“, заяви в ефира на Радио Благоевград Димитрина Гошев, преподавател по изобразително изкуство.

„В пленера се включиха 30 деца, които рисуваха картини с фолклорни мотиви. Всички много се забавляваха“, допълни Гошева.

Събраните средства от откупването на детските рисунки ще отидат за храма в село Изгрев.

Може да чуете цялото интервю на Мария Благоева с Димитрина Гошева в прикачения файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01

Земеделци настояват да се създаде държавен Застрахователен фонд при бедствия и аварии

На 100% е унищожена земеделската продукция в част от гоцеделчевските села - съобщи в ефира на Радио Благоевград Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово. Причината е падналият обилен дъжд с опустошителна градушка в съботния ден. Това е второто природно бедствие в района, което унищожава почти на 100%  тазгодишната земеделска..

публикувано на 09.09.24 в 14:11

Емил Костадинов: Няма уставен проблем БСП да се яви на изборите

Събитията, които наблюдаваме в БСП, не само в рамките на последните два месеца, а от дълго време, са заредени с висока доза драматизъм и това ме кара с болка да коментирам процесите от последните години. Имам претенцията, че съм предупредил за началото на такива бедствени процеси още преди 13-14 години по време на национален форум, но не е важно..

публикувано на 09.09.24 в 11:58

Смочево - вълшебното кътче в Югозапада, за което не знаем

Смочево е планинско село в Западна България,н амиращо се в община Рила, област Кюстендил. През землището на селото още през античността е минавал един от главните пътища,свързващ Македония с Тракия, така нареченият "Струмски път". През римско време е съединявал Скаптопара (дн.Благоевград), Германия (дн.Сапарева баня), Самоков и от там Средец (София)...

публикувано на 05.09.24 в 18:50