Находки от древността показват в Поморие

Запазен скелет от Средновековието откриха археолози по време на разкопките в Поморие. В ”Козарева могила” също са намерени още скелети в некропола, които датират от неолита и от елинистическия период. Останките от античния град Улпия Анхиало дават много..

публикувано на 09.08.13 в 15:43

Аква Калиде зарадва археолозите с находки

    Фрагмент от бронзов боздуган, сребърен медальон от XI в. с изображение на Св. Георги и златна обеца от Османския период, изящно украсена с перли, са сред последните най-атрактивни находки от археологическите разкопки това лято на древния град Аква..

публикувано на 06.08.13 в 16:38

Чудният свят на Арт Нуво гостува в Сливен

    Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен  представя от 7 август  зала „Сирак Скитник“ фотоизложбата - “Чудният свят на стила “Арт Нуво” - детайли от архитектурата на дунавските страни”. Изложбата включва 110 цветни фотографии, които документират..

публикувано на 06.08.13 в 14:22

36 археологически обекта очакват финансиране

    Общо тридесет и шест археологически обекта в цялата страна са получили или са в процес на получаване на средства за  проучвания през този археологически сезон. Общата сума  за всички обекти е 500 000 лв, , каза за радио Бургас доцент Людмил Вагалински..

публикувано на 06.08.13 в 11:24

„На добър път !“ – с кмета на община Созопол

    Тази събота - отново по пътя на птиците и културния туризъм  в община Созопол , от където кмета на града Панайот Рейзи ще ви представи техните идеи и практики за развитие в сферата на туризма , а в рубриката „Дестинации“ – една покана да посетите..

публикувано на 02.08.13 в 14:15

Ценни съдове от траките влязоха в бургаския музей

Пет древни съда от тракийския бит, изобразяващи Дионисиеви сцени, влязоха във фонда на Археологическия музей в Бургас. Това стана факт, след като артефактите бяха конфискувани от местната полиция и предадени на градския музей. Според д-р Мартин Гюзелев,..

публикувано на 01.08.13 в 12:14

Античният Деултум стана поредна спирка на Лятното турне

    Над 700 човека станаха част от публиката на Лятното турне, подкрепящо кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата. Калин Вельов и група „Тумбаито“ предизвикаха в събота истински фурор в античния град Деултум, чиито красота и магнетизъм..

публикувано на 29.07.13 в 13:50

Майстор на аерографа демонстрира изкуството си

    Въздух под налягане може да придобие съвсем друг смисъл, ако е в ръцете на правилния човек. Георги Лещаров от Панагюрище, например, го използва за да твори. Аерографията е сравнително нов метод на рисуване, който Лещаров представи в Бургас снощи,..

публикувано на 24.07.13 в 16:03

Созопол с награда за подкрепа на младежкото изкуството

  Кметът Панайот Рейзи получи плакет и диплом за изключителното съдействие и подкрепа, която оказва община Созопол за развитието и утвърждаването на Лятна академия на изкуствата-Созопол. Наградата бе връчена от артистичния директор на Лятната академия..

публикувано на 24.07.13 в 13:07

Български и турски студенти се гмурнаха в подводната археология

    Приключи първият етап от водолазната подготовка на участниците в Лятното училище по морска история и археология, организирано в рамките на съвместния българо – турски проект. Той се осъществява съвместно от Центъра за подводна археология в Созопол и..

публикувано на 23.07.13 в 12:31