Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на СУ Иван Илчев е издал заповед, забраняваща достъпа до Ректората

| обновено на 27.01.14 в 16:11
Снимка: БГНЕС
В съобщението се казва, че на основание Правилника за устройството и дейността на СУ "Св. Климент Охридски" и във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората, със своя заповед ректорът проф. Иван Илчев забранява днес 27.01 достъпът и пребиваването в сградата на Ректората. Изключение може да прави само охраната на университета и изрично упълномощени от ректора лица.

По-рано проф. Илчев съобщи, че е сезирал прокуратурата във връзка с окупацията на Ректората. Трети ден сградата е затворена за лекции и изпити. Не се допускат работещите в администрацията, както и преподаватели, които не подкрепят протестиращите студенти. Пред един от входовете на Ректората и днес чакаха студенти, които имаха изпит по Международно право. Те не бяха разтревожени от окупацията:

Ние сме се разбрали с преподавателите, че ще се нагаждаме според ситуацията. Няма проблем. Чакаме преподавателката. Явно е попаднала в някакво затруднение, каза студенкта пред репортера на БНР Александра Михайлова

Няколко граждани, които са срещу окупацията, се бяха събрали пред входа на Алма матер откъм улица "Свети Климент":

Аз се казвам Юрукова и съм началник отдел "Стопански" и искам да работя. Имам трудово-правни отношения с работодател, не с тях, и никой няма право да ме лиши от правото ми на труд, както и 3000 души от заплата. Това е чист тероризъм. Не могат така да обсебват сградата. Кой носи отговорност за всичко, което е вътре?

Манол Глишев, един от водачите на окупацията, опроверга:

Г-жа Юрукова от стопанския отдел изглежда не е чула това, което аз чух от управителя на сградата - г-н Борис Ангелов. Ректорът проф. Илчев за днес е обявил неучебен и неработен ден, т.е. ние не възпрепятстваме в момента ничие право на труд и ничие право на учене.

Полицията трябваше да дойде в 7.30 часа, после в 8, после в 9. Доста внушителeн брой хора преспахме в Ректората, защото, знаете, че имаше хора от протеста, имаше и студенти от други университети. Това, което ние апелираме, и това, за което ще работим много усърдно, е да се разбунтува градът и да се разбунтува страната.

Студентите са категорични, че окупацията е безсрочна. 

Реформаторският блок призовава МВР да не действа като репресивен орган и да не влиза със сила в Софийския университет. В опит да се постигне диалог от името на реформаторите в 13.30 часа с окупаторите на ректората ще се срещне лидерът на ДСБ Радан Кънев. Реформаторският блок за пореден път заяви, че подкрепя всички действия, насочени към сваляне на правителството на Пламен Орешарски.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Окупацията на Ректората не е естественото продължение на събитията от есента

Повторната окупация на Ректората на Софийския университет не е естественото продължение на онова, което беше през есента, заяви в предаването "Преди всички" преподавателят в Софийския университет доц. Албена Танева: Това, което ме смущава..

публикувано на 27.01.14 в 09:17

Окупатори и противници на окупацията на СУ си размениха обвинения

Трети ден Софийският университет остава окупиран,  учебните и административните дейности са блокирани от студенти, които настояват за оставка на правителството. Ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата за незаконните, по думите му,..

публикувано на 27.01.14 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44