Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюман райтс уоч": България е неспособна да осигури основна хуманитарна помощ на бежанците

Снимка: МВР
Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила. Докладът от 84 страници е озаглавен "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти".

България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон, се казва в доклада. В документа се критикува т.нар "нова политика за овладяване на бежанския поток", с която, според "Хюман райтс уоч" на практика се затваря вратата пред новопристигащите.
До организацията достигат разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция, се казва в доклада и се призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище. И друг призив: Да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци.

"Хюман райтс уоч" признава, че България има ограничени възможности, но дори и с ограничен капацитет от страната ни се изисква да изпълни минималните задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище.

В доклада се призовават другите страните от ЕС да не връщат в България лица, търсещи убежище, в съответствие с Регламента от Дъблин, докато не се подобрят условията у нас. ЕС трябва да постигне съгласие за споделянето на тежестта между държавите-членки, включително чрез преместване другаде в Евросъюза на лица, търсещи убежище и бежанци, намиращи се в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

"Хюмън райтс уоч" представя днес доклада си за бежанците

Международната неправителствена организация за защита на човешките права "Хюмън райтс уоч" ще представи официално в София доклада си за случаи на насилие над бежанци, идващи през турската граница у нас. В разпространени предварително откъси от документа се..

публикувано на 29.04.14 в 07:39

Б. Чеширков: Тепърва започват предизвикателствата пред България във връзка с бежанците

Борис Чеширков от Представителството на Върховния комисариат за бежанците към ООН в България коментира водещата  отново напоследък тема за отношението на нашата страна към бежанците. Дори и нашата агенция издаде на 2-ри януари доклад с препоръка..

публикувано на 29.04.14 в 10:16

Нидал Хлайф: Трябва да се търси отговорност на Гранична полиция за нарушенията към бежанците

На Гранична полиция, която е отговорна за нарушенията спрямо бежанците, трябва да й бъде потърсена отговорност , каза сирийският журналист Нидал Хлайф в интервю за предаването „12+3“ по отношение на доклада на "Хюмън райтс уоч" за бежанците...

публикувано на 29.04.14 в 13:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44